Уряд України, Група Світового банку, Європейська комісія та ООН презентували звіт«Третя швидка оцінка завданої шкоди та потреб на відновлення України»(RDNA3). Від української сторони у презентації взяли участь Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, віцепрем’єр-міністр з відновлення — міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков, міністр фінансів Сергій Марченко.

Потреби на відбудову України становлять майже 486 мільярдів доларів З них на швидке відновлення потрібно 15 мільярдів. Фото з сайту finbalance.com.ua

Аналіз втрат і потреб

Сукупні економічні, соціальні та інші втрати України на кінець 2023 року становлять майже 499 мільярдів доларів, зазначив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль. Найбільше постраждали сектори торгівлі та промисловості, сільське господарство, енергетика і транспорт.

«Потреби на відбудову України становлять майже 486 мільярдів доларів. З них на швидке відновлення потрібно витратити 15 мільярдів доларів. Бачимо, що за останній рік потреби на відбудову зростали. Особливо зростання помітно в житловому секторі, де через дії ворога зруйновано чи пошкоджено 10% усього фонду житла», — зазначив очільник уряду.

Також негативну динаміку, за його словами, спостерігаємо в аграрному секторі і навколишньому середовищі через російський теракт на Каховській ГЕС та замінування наших земель. Прем’єр-міністр наголосив, що головним ресурсом для відновлення України має стати конфіскація заморожених російських активів. Позиція України залишається незмінною: платити повинна росія.

«Маємо почати цей процес цього року. Використання доходів від активів рф вважаємо можливим проміжним рішенням, яке не скасовує необхідність повної конфіскації», — зазначив Денис Шмигаль.

Попри повномасштабну війну уряд України за підтримки міжнародних партнерів продовжує реалізацію програми швидкого відновлення. Торік відновлено більш як 37 тисяч об’єктів. Уряд створює умови для залучення приватних інвестицій, які дають змогу прискорити процес відбудови і трансформацію нашої країни на шляху до ЄС. За словами Прем’єр-міністра, залучення і спрямування 15 мільярдів доларів у швидке відновлення згенерує ще орієнтовно 5,5 мільярда приватних інвестицій.

Денис Шмигаль зауважив, що підсумки RDNA3 сприятимуть реалізації програми Ukraine Facility, яку погодили Європейський парламент і Рада ЄС, що передбачає надання 50 мільярдів євро протягом чотирьох років. Крім того, Україна розраховує на макрофінансову підтримку від Сполучених Штатів.

«Завдяки RDNA3 маємо актуальний глибокий аналіз втрат і потреб. Це дає нам змогу правильно визначити пріоритети, раціонально розподілити ресурси та отримати очікувані результати», — зазначив Прем’єр.

15 мільярдів на швидке відновлення

«Звіт — аналітична основа для підтримки швидкого відновлення та довгострокової реконструкції України внаслідок широкомасштабного вторгнення росії. Оцінки, верифіковані партнерами, допоможуть консолідувати додаткові кошти на відбудову, зокрема від міжнародних партнерів у межах Координаційної платформи донорів України», — прокоментував Сергій Марченко.

У звіті «Третя швидка оцінка завданої шкоди та потреб на відновлення України» представлено висновки щодо втрат України від війни росії в період з 24 лютого 2022 року до 31 грудня 2023-го. Звіт надає оцінку коротко-, середньо- й довгостроковим потребам країни в реконструкції та відновленні. У ці потреби входять критичні заходи для швидкого відновлення, а також середньострокове відновлення за принципом «build back better».

Принцип «build back better» узгоджується із планом, який розробляють, в межах програми ЄС Ukraine Facility, що забезпечить підтримку реформ в Україні на шляху до вступу в ЄС. Підсумки RDNA3 сприятимуть реалізації цих інструментів.

Критичні проєкти першочергові

«Спільна робота з міжнародними партнерами дає змогу скласти точну картину втрат і потреб у відновленні. Ми чітко розуміємо пріоритети та вартість відновлення у 2024 році. Підсумки оцінки ляжуть в основу планувальних документів та методик пріоритезації. Зокрема, пріоритети, визначені у звіті RDNA3, буде інтегровано у план заходів у межах Державної стратегії регіонального розвитку (ДСРР). Крім того, DREAM — Державна цифрова екосистема управління відновленням — забезпечить маркування проєктів, які відповідають потребам RDNA, що дасть змогу краще пріоритезувати критично важливі проєкти відновлення і надавати їм першочергову підтримку», — зазначив віцепрем’єр-міністр з відновлення України — міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков.

Оцінка RDNA3 охоплює збитки, заподіяні протягом майже дворічного періоду з моменту повномасштабного вторгнення росії в Україну 24 лютого 2022 року до 31 грудня 2023-го. Як і в торішньому звіті, найбільш постраждалими було визнано Донецьку, Харківську, Луганську, Запорізьку, Херсонську та Київську області.

Україна 2024 року потребує відновлення в таких ключових сферах: житло та комунальні послуги — 3,1 мільярда доларів; транспорт і логістика — 2,3 мільярда; енергетика — 2,7 мільярда; соціальна інфраструктура — 2,4 мільярда; промисловість та послуги — 3,6 мільярда; кроссекторальні пріоритети — 1,2 мільярда доларів.

Джерело: Урядовий портал