Сьогодні починає працювати IX Всеукраїнський фестиваль науки. Яку аудиторію збере він біля виставкових стендів?  Мабуть, невелику. Про це можна судити за тим, скільки на прес-конференцію його організаторів прийшло людей, які мають  висвітлювати і пропагувати здобутки вітчизняних науковців. Перший віце-президент Національної академії наук Антон Наумовець сказав їм: «Спасибі, що гоните байдужість від науки. Вас мало, але ви розумієте роль фундаментальних досліджень у розвитку суспільства».

Правду кажучи, соромно було те слухати. Так, більшість комерційних видань, звісно, підлаштовуються під запити читачів, глядачів і слухачів. І якщо їх не зацікавив науковий фестиваль, це показує своєрідне опосередковане ставлення до теми певної частини суспільства.

Не секрет, що за останні роки в державі розвитку науки приділяють зовсім мало уваги. Здебільшого наукові установи тримаються на ентузіазмі працівників. Так, у державі проблеми, коштів не вистачає. Але саме держава має створити такі умови, щоб бізнес співпрацював із наукою. Фестиваль дає змогу владі, бізнесу, суспільству побачити, що зроблено. Він зорієнтований на розповідь про невикористаний потенціал. Але цього року, зазначив Антон Наумовець, відчуваємо чи не найменшу зацікавленість влади.

На відміну від українських структур, які мають дбати про впровадження науки у виробництво, велику зацікавленість нашим фестивалем проявили французи. Наша участь у ньому, повідомив аташе з питань університетів і наукового співробітництва Посольства Франції Жіль Мамец, спрямована на співпрацю і єднання наукових шкіл. Символічно, що французьку школу представлятиме випускник Київського університету, який працює у Парижі, Ігор Доценко лекцією «Як приборкати фотон?». І саме французи хочуть у межах фестивалю активізувати дискусію щодо нового українського закону про науку.

Громадські організації збираються порушити на фестивалі проблему підготовки молодих кадрів. Якщо цього не зробити, заявила генеральний директор фонду «Відкрита політика» Ірина Жданова, зникнуть наукові заклади, а з ними — і майбутнє науки. Це підтвердив і голова ради молодих вчених НАН Олександр Скороход. Ситуація потребує порятунку науки. Наша надія — на суспільство, якому хочемо показати на фестивалі, що наука в Україні поки що є.

Фестиваль проходитиме 19—21 травня у всіх містах України, де є вищі навчальні заклади.