Проблему експорту вітчизняної кондитерської продукції із вмістом горіхів до ЄС нарешті розв’язано. Перші поставки наших солодощів уже пройшли процедуру розмитнення та перетнули кордон, заявила заступник міністра аграрної політики та продовольства з питань європейської інтеграції Владислава Рутицька.

«Державна ветеринарна та фітосанітарна служба спільно з Мінагрополітики розробили методичні рекомендації для українських експортерів окремо за кожним видом продукції. Один з документів стосується й експорту продукції із вмістом горіхів. Оперативна підготовка документа такого змісту дала змогу розблокувати експорт української кондитерської продукції з горіхами до країн Європейського Союзу. Перші партії вже пройшли процедуру розмитнення та перетнули кордон. Тож можемо заявити, що Європейський Союз документи прийняв, процедура працює», — конкретизувала Владислава Рутицька.

Донедавна проблема полягала ось у чому. У вересні 2014 року ЄС надав чинності регламенту №884/2014, яким через ризик зараження афлатоксинами запровадив особливі умови на імпорт із будь-якої країни харчових продуктів, які містять понад 20% арахісу, і деяких тропічних горіхів. Згідно із цим регламентом, країна-експортер таких харчових продуктів повинна видавати своїм підприємствам, які ввозять на митну територію Євросоюзу відповідну продукцію, сертифікат здоров’я за визначеною формою.

В Україні ж не було процедури, за якою мали б видавати такий сертифікат, повідомляє прес-служба Мінагрополітики.

«Вирішене питання скасовує останній бар’єр для поставок вітчизняних солодощів до ЄС, окрім того, дасть змогу наростити експортний потенціал кондитерської продукції. В умовах торговельної війни з Росією однією з основних цілей якої в Україні стала саме кондитерська галузь, вихід на нові ринки став відчутним кроком уперед. Ми маємо повною мірою скористатися всіма преференціями від зони вільної торгівлі з Євросоюзом», — зазначає голова асоціації «Укркондпром» Олександр Балдинюк.

Слушну думку з цього приводу висловив і перший заступник голови Державної ветеринарної та фітосанітарної служби Олександр Вержиховський: «Ми провели чимало нарад із представниками бізнесу, профільної асоціації. Всі учасники ринку були максимально зацікавлені в оперативному вирішенні питання. Непросту ситуацію було спричинено реформуванням органів контролю, але тепер уже експортери безперешкодно можуть отримувати необхідний сертифікат здоров’я».

За даними асоціації «Укркондпром», потенціал експорту кондитерської продукції, що містить 20% і більше арахісу або фісташок чи фундуку, з України до ЄС становить у перспективі 10 тисяч тонн на рік, що забезпечить додаткове використання української сировини, зокрема цукру, борошна, масложирової продукції, крохмалопатоки.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»