СПІВПРАЦЯ. Чорним днем для світового футболу назвав президент ФІФА Зепп Блаттер трагедію на стадіоні в Порт-Саїді. Нагадаю, що масштабна сутичка між фанатами двох єгипетських клубів «Аль-Масрі» та «Аль-Аглі» обернулася загибеллю 74 уболівальників. Під час бійки загинув також один поліцейський, 14 правоохоронців було поранено. 

В Україні напрочуд уважно вивчили жахливий випадок у Єгипті. За словами речника МВС України Володимира Поліщука, робиться все можливе, щоб уникнути інцидентів, подібних до тих, що трапився в Порт-Саїді, під час матчів Євро-2012.

Стюарти на «Олімпійському» тренеруються на вітчизняних фотокореспондентах. Фото Олександра ЛЕПЕТУХИ

На нещодавній міжнародній поліцейській конференції, яка відбулася в Києві, було оголошено про створення на базі МВС України Центру міжнародного поліцейського співробітництва, який відповідатиме за безпеку на Євро-2012, а також пересування команд і груп уболівальників. Тут спільно працюватимуть представники міліції та поліції країн-господарів та учасниць чемпіонату. Загалом безпекою на Євро у Львові та Києві, Донецьку і Харкові опікуватимуться 27 тисяч правоохоронців.

«Донбас Арена» обіцяє найгарячішу пітримку. Фото з сайту uaeuro2012.com

Ось який вигляд матиме, наприклад, НСК «Олімпійський» 11 червня під час матчу Україна — Швеція. Цього дня на столичній арені працюватимуть майже тисяча стюардів, а також представники правоохоронних органів, що гарантуватиме безпрецедентний рівень комфорту й безпеки перебування вболівальників на стадіоні.

Ті глядачі, які намагатимуться почати бійку, використати піротехніку, запалити факел або підняти над головою великий банер, потраплять у спеціально облаштовані кімнати міліції просто у підтрибунних приміщеннях.

Крім того, зовні й усередині стадіону буде встановлено понад 500 сучасних камер відеоспостереження, які розпізнають обличчя порушника і, зафіксувавши його протиправні дії, продовжуватимуть стежити за ним до виходу зі стадіону. Відео з усіх камер зберігатиметься на серверах служби безпеки і його можна буде переглянути протягом тривалого часу після завершення матчу.

«Україна вперше прийматиме у себе міжнародний спортивний захід такого високого рівня, — наголосив Президент України Віктор Янукович під час зустрічі із першим заступником голови СБУ Петром Шатковським. — Прибуде чимало гостей, і вони мають почуватися у безпеці. Але ці заходи безпеки не повинні завадити нашим гостям відчути традиційну українську гостинність».