ПРОДОВОЛЬЧА БЕЗПЕКА 

Запорізькі хлібороби за кілька днів розпочнуть жнива
 

Цього року сільгосппідприємства планують зібрати врожай ранніх зернових і зернобобових культур на 763 тис. га. Зокрема з 476 тис. га — озимі на зерно і 287 тис. — ярі. Першими жнивну естафету приймають хлібороби Приморського району. Тож саме тут на базі місцевого ПСП «Приморський» відбувся семінар-нарада, де аграрії, голови райдержадміністрацій, начальники управлінь агропромислового розвитку РДА, керівники господарств і науковці обговорили шляхи мінімізації ризиків втрат зернових і ділилися власним досвідом з різних питань.

Адже, за попередніми прогнозами експертів, аграрії очікують зниження обсягу валового збору та погіршення якості зерна. Цього року через несприятливі погодні умови посіви озимих на зерно за всіма категоріями господарств загинули на 160 тис. га (26%), озимого ріпаку — на 27,3 тис. га (74%). Тож, нині важливо — не втратити те, що вижило. Для цього науковці рекомендують хліборобам завчасно готуватися до жнив, аби дотримуватися їх строків. Адже затримка лише на день призводить до суттєвих утрат —  майже 300 кг зерна з гектара. Поділились вони і особливостями цьогорічного збору  ранніх зернових, новітніми технологічними рішеннями. Розповів про свої здобутки і керівник господарства ПСП «Приморський» Микола Липченко, що останні 5 років стабільно збирає високі врожаї завдяки вдалій організації системи землеробства в умовах недостатнього зволоження. Керівники господарств отримали  консультації  науковців з питань  дотримання структури посівних площ, десикації посівів, технологій підготовки чорного пару під сівбу озимини тощо.

Про готовність області до жнив підтвердив заступник голови облдержадміністрації Олександр Дудка. За його словами, цього року до збиральної кампанії буде залучено 2574 зернозбиральні комбайни, готовність яких нині 97%. Отже, в середньому навантаження на комбайн становитиме 221 га. Очікується, що область у 2012-му збере 1,5 млн тонн зерна, що на 500—600 тис. менше, як торік. Зокрема продовольчого — майже  750 тис.  тонн. Водночас проблем із хлібом регіон не відчуватиме, адже потреба хлібопекарських підприємств області у продовольчому зерні становить 240—250 тис. тонн на рік. Отже, власні потреби повністю забезпечимо, зауважив О. Дудка.