Цими днями у містах Костянтинівка та Дружківка Донецької області відкрили після ремонту центри дитячої та юнацької творчості, а у Святогірську знову запрацювала істотно оновлена міська музична школа. В урочистостях з нагоди завершення реконструкції цих закладів взяли участь і міжнародні партнери донеччан — Надзвичайний і Повноважний посол Японії в Україні Шігекі Сумі та координатор програми з надзвичайних ситуацій і стабілізації Міжнародної організації  з міграції Естер Руїз де Азуа. Присутність поважних гостей стала цілком прогнозованою і закономірною, адже вже майже рік (з березня 2015-го) за фінансової підтримки уряду Японії міжнародна організація з міграції реалізує у 8 громадах Донецької і Луганської областей проект «Сприяння стабілізації громад на Донбасі». Безпосередньо на Донеччині бенефіціари проекту — органи влади, місцеві жителі та вимушені переселенці в містах Бахмут, Краматорськ, Дружківка, Костянтинівка та Святогірськ.

«Загалом проект передбачає проведення ремонту на 21 об’єкті соціальної інфраструктури, які є соціальними центрами для понад 20 тисяч осіб у 8 громадах, серед яких майже 9 тисяч людей — вимушені переселенці та інші вразливі групи», — уточнив Шігекі Сумі.

Міжнародна організація з міграції надала фінансову допомогу для проведення заходів соціального згуртування громад, у яких взяли участь понад 1400 людей, з них майже 400 — вимушені переселенці. І місцева влада Донеччини, і міжнародні партнери переконані, що такі заходи потрібно проводити у прифронтовому регіоні насамперед для того, щоб об’єднати людей та інтегрувати внутрішньо переміщених осіб і всіх місцевих жителів в український простір, у нормальне мирне життя.