На сьогодні найбільше на грип та ГРВІ хворіють на Київщині, найменше — на Закарпатті, проте в жодному зФахівці радять щеплення як найбільш ефективний засіб профілактики грипу. Фото з сайту gdb.rferl.org регіонів країни епідпорога не перевищено. Загалом за минулий тиждень занедужало 125 тисяч людей, більшість із яких — діти, повідомила журналістів завідувач Українського центру грипу та гострих респіраторних інфекцій МОЗ Тетяна Дихановська.

Фахівці нагадують, що найобачнішими в сезон грипу та застуд треба бути людям, які належать до групи ризику. Серед них ті, хто має цукровий діабет, надлишкову масу тіла, бронхіальну астму, серцево-судинні та ниркові захворювання, недуги обміну речовин, навіть ті, хто вживає ацетилсаліцилову кислоту.

— Якщо в людини на початку епідсезону виникають симптоми ГРВІ або грипу, що супроводжуються підвищенням температури тіла, і вона належить до групи ризику, рекомендую госпіталізацію, — наголосила головний інфекціоніст МОЗ Ольга Голубовська. Загалом, нагадала вона, згідно з рекомендаціями ВООЗ, у групах медичного та професійного ризику щеплення від грипу мають зробити не менш як 75% людей.

За прогнозами експертів, цього року до нас «завітають» віруси грипу А(Н3N2) «Техас» та А(H1N1) «Каліфорнія», а також вірус типу B «Массачусетс». За словами начальника відділу епідеміологічного нагляду та профілактики інфекційних захворювань, санітарної охорони середовища ДСЕС Олександра Заїки, ці штами циркулювали й торік, тому вони входять до дозволених в Україні вакцин, зокрема, інфлувак виробництва «Абботт Біолоджікалз Б.В.» (Нідерланди), флюарикс (виробник — «ГлаксоСмітКляйн Біолоджикалс», Німеччина), ваксігрип (фасування з форми «in bulk» фірми-виробника «Санофі Пастер С.А.», Франція), Україна; ваксігрип виробництва «Санофі Пастер С.А.» (Франція).

Перший пік захворюваності фахівці прогнозують наприкінці жовтня — на початку листопада. «Тривалої медикаментозної профілактики грипу та ГРВІ не існує. Існує питання екстреної медичної профілактики, але це окрема тема. Препаратів, які можна вживати впродовж усього епідсезону й тому не захворіти грипом та ГРВІ, немає», — переконує Ольга Голубовська. Натомість фахівці радять не забувати про провітрювання, вологе прибирання, миття рук з антисептиком, збалансоване харчування та нагадують: небезпека занедужати є, якщо в радіусі двох метрів перебуває хвора людина.