Село Трудове Новомиколаївського району Запорізької області відвідав з робочою поїздкою голова Запорізької ОДА Костянтин Бриль. Він побував у місцевому Будинку культури на зборах трудового колективу філії «Запорізький кінний завод №86» ДП «Конярство України». Приводом для зустрічі із селянами стала акція протесту жителів Трудового,  які перекрили трасу Запоріжжя — Донецьк. Головна вимога пікетувальників — негайно провести розпаювання земель колишнього держпідприємства та надати їм земельні паї.

Як пояснив Костянтин Бриль, згідно зі ст. 25 Земельного кодексу України, в нашій державі передбачено процедуру приватизації земель державних і комунальних сільгосппідприємств із подальшим відведенням їхнім працівникам і пенсіонерам земельних паїв. Свого часу ДП «Запорізький кінний завод №86» не оформив в установленому законодавством порядку документи на землю. А саме державного акта на право користування землею та з незрозумілих причин не пройшов процедури держреєстрації. Тож документ не має юридичної сили.

За даними голови облдержадміністрації, в межах заходу «Урожай 2016» встановлено, що землі площею до 7000 га використовують без правовстановлюючих документів. При цьому всі запити робочої обласної та районної груп на адресу сільради та філії ДП «Конярство України» щодо використання цих земель проігноровано. Тому матеріали передано правоохоронним органам.

Костянтин Бриль також підкреслив, що багато років поспіль понад 6 тисяч гектарів сільгоспугідь використовували незаконно. Сумнівні господарі щорічно обробляли ці землі, отримуючи величезні прибутки. Тоді як бюджет місцевої громади мав крихти, адже ставка орендної плати за використання земель становить 0,2% нормативно-грошової оцінки, а за законом може сягати 5%. Узявши до уваги усереднений показник орендної ставки в Україні на рівні 3%, можна легко вирахувати щорічні втрати бюджету Трудової сільради, які становить до 7,5 мільйона гривень за рік. А їх громада могла б використовувати на розв’язання проблем водо- та газопостачання.

Подальші шляхи виходу із проблемної ситуації запропонували заступник  та радник голови Запорізької ОДА Олександр Німас і Олександр Бондар.

— Людям давно обіцяли розпаювати землі, — зазначив Олександр Бондар, — та забули сказати, що для цього потрібно отримати згоду Міністерства агропромислової політики і оформити землю, яка за документами не належить філії. Ця процедура може тривати дуже довго.

Тож як альтернативний вихід із ситуації трудовому колективу філії «Запорізький кінний завод №86» ДП «Конярство України» було запропоновано оформити по два гектари сільгоспземель. Тож усі вільні паї сільгосппризначення, які на законних підставах буде передано їм в оренду, гарантовано поповнюватимуть місцевий бюджет коштами для розвитку територій і розв’язання  поточних проблем місцевих жителів. Наостанок очільник регіону підкреслив, що  ситуація, яка тут склалася, ще раз підтверджує необхідність передачі земельних повноважень на місця.

— Громади мають самі вирішувати, як поводитись із землею, — резюмував Костянтин Бриль. — Сьогодні створено ініціативну групу, яка представлятиме інтереси працівників «Запорізького кінного заводу №86». Саме з ними вестиме діалог створена облдержадміністрацією комісія. Всі  разом ми будемо ініціювати перед Президентом України та Мінагрополітики вирішення питання розподілу землі. Хочу підкреслити, що остаточний вибір,  яким шляхом піти, має зробити тільки місцева громада. А обласна влада сприятиме в реалізації будь-якого прийнятого рішення як працівників, так і пенсіонерів кінного заводу.