За нинішніх кліматичних умов, коли навіть така могутня держава, як США, не може впоратися з примхами погоди, автономні джерела енергії мають неабияке значення. Що вже казати про Україну, де цьогорічна зима чи не щотижня залишає десятки населених пунктів без енергопостачання. Часто замети такі непролазні, що з їх не може здолати очисна  техніка.  Доводиться застосовувати більш потужну від служби надзвичайних ситуацій.

Однак доки вона пробиває шлях, позбавлені елементарних цивілізаційних благ люди, ситять при свічках, з острахом поглядаючи на запаси продуктів. Поганою погодою не переймається хіба той, у кого автономне джерело енергопостачання – генератор. Власнику такого диво-пристрою не страшні жодні буревії, адже струм виробляється на місці. Горяни, які живуть у Карпатах, а в більшості з них немає постійного електроживлення, бо їхні домівки – високо в горах, з любов'ю називають генератори гуцульською електрикою.

Скажімо, придбав собі бензиновий генератор і позбувся головного болю щодо можливих проблем з електропостачанням. Нині саме бензинові генератори є найбільш економними і продуктивними, оскільки мають досить простий принцип роботи: двигун внутрішнього згорання спалює бензин і конвертує механічну енергію в електричний струм.

Фахівці стверджують, що бензинові генератори мають беззаперечну перевагу перед іншими аналогічними пристроями. Передусім через те, що для роботи з ними не треба спеціальних знань і навичок, тобто попередньої професійної підготовки. Та й пальне для них можна придбати без жодних проблем. До того ж воно нині хоча й не набагато, але дешевшає.

Тож не варто зволікати з придбанням такого потрібного за надзвичайних ситуацій пристрою, який може знадобитися і в домі, і на дачі. Про лікарні, дитячі садки та школи годі й говорити. Компанія «Хорт» пропонує клієнтам широкий вибір моделей. Її фахівці порадять, який саме тип генеруючого пристрою найбільше підійде для задоволення ваших потреб і дадуть відповіді на будь-які запитання, пов’язані з його експлуатацією. У разі потреби відремонтують агрегат і можуть взяти його на постійне обслуговування.

Якщо ж коштів для придбання генератора бракує або ж він вам не потрібний упродовж всього року, можете за помірну ціну орендувати цю мобільну міні-електростанцію, яка допоможе розв’язати проблему, спричинену перебоями в енергопостачанні.

Вона знадобиться не лише для задоволення буденних потреб. Буде незамінною і в разі проведення якихось виїзних заходів на природі (корпоративів, днів народження, тривалого сімейного відпочинку).

Аби бензиновий генератор не підвів власника чи орендаря у найвідповідальніший час, варто знати, що він потребує профілактичного обслуговування після трьох тисяч годин роботи. Важливим є і його вчасний ремонт. Фахівці радять масло в двигуні змінювати після кожних 100 годин експлуатації. До того ж користуватися тільки тим маслом, яке рекомендоване саме для цього двигуна. Економити тут не варто, адже може завчасно вивести з ладу бензоагрегат, як правило, поломки трапляються в найбільш непідходящий момент.

Слід також пам’ятати, що бензиновий генератор – не вічний двигун. Хоч би як ви потребували електроенергії, безперервно він її не вироблятиме. Якщо установці не дати «перепочити», вона перегріється і вийде з ладу. Поломка станеться й тоді, коли до працюючого генератора постійно підключати і  відключати додаткове навантаження (різні електроприлади). Генератор не переносить такої шарпанини і може заглухнути. До речі, саме так досить часто й трапляється.

Отож, якщо ви обрали бензиновий генератор через прийнятну ціну і  дешевий ремонт, простоту в експлуатації та можливість запуску і роботи при досить низьких температурах – ви не помилилися. Однак пам’ятайте: встановлювати такий агрегат треба подалі від місця відпочинку. Він дуже «галасливий» сусід. Щоправда, можна обрати генератор з низьким числом обертів двигуна (1500 об / хв). Він працює тихіше і має значно більший моторесурс. Проте й ціна на нього вища.

Вадим ТЕРТИЧНИЙ
для «Урядового курєра»