ВІННИЧИНА. В області медична реформа впроваджується комплексно. В усіх районах створено центри первинної медико-санітарної допомоги. Значна увага надається заходам профілактики, формування здорового способу життя. Місцева влада взяла на себе зобов’язання профінансувати здобуття медичної освіти для 48 сільських дітей на умовах обов’язкового їх повернення на роботу в сільську місцевість. Голова облдержадміністрації Микола Джига на особистому контролі тримає хід реформи, в тому числі зміцнення матеріально-технічної бази ФАПів, амбулаторій, лікарень. Люди вже відчувають позитивні зміни. Так, Людмила Малярчук, яка перебуває в кардіологічному відділенні Калинівської центральної районної лікарні, втішена тим, що в палаті тепло, медперсонал чуйно ставиться до пацієнтів і харчують добре. «Автомобіль швидкої допомоги за 15 хвилин довіз мене з села Павлівки», — зауважила вона.

Хоч економічна ситуація непроста, в цій лікарні роблять не косметичний, а капітальний ремонт, у якому є потреба. Замінюють на нову мережу водопостачання, каналізації, електропроводку. Вже покладено сотні квадратних метрів облицювальної плитки, замінено 265 вікон на сучасні енергозберігаючі. Водночас стіни зовні утеплюють, а з наступної зими лікарня опалюватиметься не газом, як тепер, а місцевими видами палива. Котли вже придбали. Роботи ще багато, та й тепер зрозуміло, що вона відповідатиме європейським стандартам. Принагідно зауважимо, що в 70-х роках минулого століття ця лікарня була базовим підрозділом Міністерства охорони здоров’я. Сюди приїжджали переймати досвід із республік колишнього СРСР, а також з інших держав. І тепер, зі слів головного лікаря ЦРЛ Володимира Костюка, професійний рівень лікарів, матеріальна база не гірші, тому вона може стати центральним підрозділом госпітального округу. Згідно з проектом, ліжко-місць у ній можна розгорнути вдвічі більше, ніж нині є. Він похвалився новим обладнанням — сучасним потужним цифровим флюорографом та кардіографом. Звідки на це все гроші в району? Та від згуртованості.

У благодійний фонд розвитку району значні кошти з перевиконання планових показників перерахували з районного бюджету. Та ще на більшу суму надали допомогу лікарні спонсори: або коштами, які вносять до фонду, або роботами, матеріалами, послугами. Звісно, на все своїх можливостей не вистачає. Зокрема, ще треба комп’ютерний томограф, щоб пацієнтів для встановлення діагнозу не відправляти до Вінниці, а також сучасний реанімаційний автомобіль.

Методом толоки тут також значно покращили харчування хворих. Для цього сільські ради заготовили картоплю, крупи, борошно, олію, мед, варення, цвіт липи, глоду, понад сотню гусей і курей. За графіком місцевий рибцех безкоштовно дає свіжу рибу, господарства — м’ясо. А керівник СТОВ «Промінь» Іван Боримський взявся повністю забезпечити потребу лікарні в цукрі — 7,5 т за рік. Дієтсестра харчоблоку лікарні Віра Саранцева зауважила, що список тих, хто допомагає, довгий. А тому хворим урізноманітнюють харчування.

На Вінниччині кожний населений пункт, кожний район реформу робить для себе. Себто для людини. Допомагає області уряд. Зокрема, минулого року їй додатково виділено 40 сучасних реанімаційних автомобілів, а цього року завдяки державній підтримці буде завершено будівництво хірургічного корпусу обласної лікарні ім. Пирогова.