ВЛАСНІ РЕЗЕРВИ.Дослідження, проведене в університеті Буффало в США, доводить, що на тривалість життя людини не впливають, за великим рахунком, ні його спосіб життя, ні харчування. Головне - це те, який він сам.

Результати п'ятирічного дослідження свідчать, що такі якості, як чуйність і готовність допомагати іншим в критичних ситуаціях збільшують тривалість життя. За словами керуючого спостереженнями геронтолога Майкла Поулін, в стресових ситуаціях люди, які допомагали іншим, - рідше вмирали. До стресових ситуацій ставилися важка хвороба, крадіжка, звільнення з роботи, фінансові труднощі або смерть члена сім'ї. У науковому проекті Поулін прийняли участь 846 добровольців, які розповіли дослідникам, як часто за минулі 12 місяців вони допомагали друзям, сусідам або родичам.

«Це дослідження робить вагомий внесок в наше розуміння того, як позитивно може позначитися на здоров'ї людини надання допомоги іншим. Ми зробили висновки, що благородні люди краще справлялися зі стресом, що, в свою чергу, знижувало ризик раптової смерті», - наводить слова вчених Daily Mail. Наука давно вважає, що соціальні контакти надають потужний захисний вплив на здоров'я людей. Однак сьогодні вчені стверджують, що не далеко всі соціальні контакти створюють однаковий ефект. У кращому становищі залишаються, як правило, ті, хто пропонує (а не отримує) допомогу, причому неважливо, яку - фізичну чи емоційну.

Ранні дослідження показували, що готовність допомагати запускає в мозку механізм заохочення, ефект якого зіставимо з ефектом від поїдання шоколаду або занять сексом. Вчені з Буффало вважають, що користь для здоров'я від допомоги ближньому полягає в тих процесах, які в цей момент відбуваються з центральною нервовою системою людини. Простіше кажучи, головний мозок буферизує стрес, що, в свою чергу, впливає на тривалість життя.

Світ 24