ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я

2013 року на реалізацію державно-цільових програм  у медицині передбачено 2,3 мільярда гривень

Опрацювання проекту загальнодержавної програми «Здоров’я-2020: український вимір» в усіх міністерствах і відомствах уже на завершальному етапі. Тож у першому кварталі цього року Верховна Рада має її ухвалити. Висловивши це твердження, міністр охорони здоров’я Раїса Богатирьова розпочала прес-конференцію, присвячену стратегічним напрямкам діяльності очолюваного нею відомства на 2013 рік.

За словами урядовця, проблеми в галузі охорони здоров’я хронічні, а тому потребують комплексного розв’язання. А розпочати міністр планує зі змін у наданні первинної медико-санітарної допомоги. Вона нагадала, що торік на Донеччині, Дніпропетровщині, Вінниччині та в Києві створено 179 таких центрів. У цьому році ця практика пошириться і на інші регіони.

Відтак, до кінця 2013-го у країні мають запрацювати 548 центрів первинної допомоги. Та на це потрібно щонайменше 1 мільярд 96 мільйонів гривень. Власне, з такою пропозицією МОЗ звернувся до уряду. «Всі елементи моделі первинної медичної допомоги мають бути відпрацьовані і впроваджені впродовж 2—3 років. Повний перехід до надання первинної допомоги на засадах загальної практики сімейної медицини має відбутися до 2020 року», — пояснила міністр.

Центри первинної допомоги запрацюють по всій країні. Фото з сайту tk.de

За словами Раїси Богатирьової, протягом року МОЗ зосереджуватиметься на реалізації Закону «Про екстрену медичну допомогу». Тобто формуватиме мережу пунктів розміщення бригад «швидкої». Тут важливо забезпечити умови для цілодобової роботи водіїв і медичного персоналу, провести заходи щодо організації оперативно-диспетчерських служб центрів екстреної меддопомоги та медицини катастроф. До слова, прибуття бригад не має перевищувати у містах 10 хвилин, а в населених пунктах поза межами міста — 20. Та тут постає інша проблема — потреба оновити парк автомобілів швидкої допомоги.

Раїса Богатирьова наголосила: «Це передбачає збільшення у 2013 році видатків загального фонду в обсязі 922,1 мільйона гривень для придбання сучасного спеціалізованого медичного автотранспорту, 230 мільйонів гривень на засоби зв’язку та 410 мільйонів гривень на виплату надбавок медпрацівникам системи екстреної меддопомоги».

Планує МОЗ у півтора раза збільшити й обсяги держзамовлення на підготовку лікарів — 7,7 тисячі осіб та перепідготовку трьох тисяч сімейних лікарів. Окрім цього, побудувати перинатальні центри в Івано-Франківській, Львівській, Київській, Черкаській, Чернівецькій, Херсонській областях та в столиці.

«За п’ять років обсяг видатків бюджету на охорону здоров’я на душу населення збільшився на 450 гривень. На 2013 рік на реалізацію державно-цільових програм галузі передбачено 2,3 мільярда гривень», — резюмувала міністр.