СОЦПОЛІТИКА

Цього року на 70% збільшено видатки  на забезпечення інвалідів технічними засобами реабілітації

Нині в нашій державі проживає 2,7 млн людей з обмеженими фізичними можливостями, або майже 6% загальної чисельності населення. Аби ці люди почувалися повноцінною частиною суспільства, мали змогу брати активну участь в громадському та політичному житті, влада у міру можливостей посилює соціальний захист та підтримку осіб з інвалідністю. Про деякі досягнення у цьому напрямку під час урядового брифінгу розповів голова Державної служби з питань інвалідів та ветеранів Володимир Маслаков.

Так, за його словами, запроваджено новий механізм забезпечення інвалідів технічними засобами реабілітації: нині людина з обмеженими фізичними можливостями може самостійно обирати виробника протезів або колісного крісла, виходячи з індивідуальних потреб і медичних рекомендацій.

Крім того, скасовано проведення тендерів на закупівлю технічних засобів реабілітації. Це значно спростило процедуру закупівель потрібних виробів. До того ж, цього року інваліди мали змогу обирати, як отримати технічний засіб реабілітації: через підприємство — виробника продукції, через сервісні центри або ж через органи праці та соціального захисту населення за місцем проживання.

Володимир Маслаков також повідомив, що цього року, відповідно до соціальних ініціатив Президента, видатки на забезпечення інвалідів протезами та колісними візками становлять 614 млн грн, що на 70% більше, ніж 2011-го. Ця сума забезпечить майже 76% потреб цього року.

Голова держслужби поінформував, що нині вже видано понад 33 тис. інвалідних візків. «Усі, хто звернувся до 1 вересня цього року, їх отримали. Особи, які продовжують звертатися до органів праці та соціального захисту населення за кріслами колісними, обов’язково їх отримають», — підкреслив Володимир Маслаков, додавши, що протезно-ортопедичними виробами забезпечено всіх, хто цього потребує.

Також посадовець зазначив, що цього року майже 300 інвалідів Великої Вітчизняної війни отримали через установи охорони здоров’я  слухові апарати, штучні кришталики ока, електрокардіостимулятори, а також пільгове ендопротезування.

Голова держслужби нагадав, що одним із видів реабілітації є автомобіль. За його словами, цього року за державні кошти планували закупити 1788 одиниць спецтранспорту. На кінець листопада вже оплачено та направлено в регіони 1171 такий автомобіль. Водночас люди з інвалідністю мають змогу безкоштовно переоформлювати у власність автомобілі (як придбаних за державний кошт, так і отриманих як гуманітарну допомогу), якими вони користуються після закінчення десятирічного терміну експлуатації.