ПРАВОПОРЯДОК. Чиновників, які опиратимуться реформам, каратимуть.

Не заговорювати проблеми і не намагатися зупинити реформування дозвільної сфери закликав новопризначений голова Держслужби з питань регуляторної політики та розвитку підприємництва Михайло Бродський на селекторній нараді з питань видачі документів дозвільного характеру, яка наприкінці минулого року відбулася у першого віце-прем’єр-міністра Андрія Клюєва. Очільник застеріг: кожен, хто осмілиться вставляти палиці в колеса реформ, отримає по заслугах.

Скажімо, перелік правопорушень у сфері видачі дозвільних документів, за які передбачається встановити адміністративну відповідальність, збільшили. За видачу дозволів поза межами дозвільного центру чиновника можуть оштрафувати від 510 до 1190 грн. Маються на увазі такі адміністративні правопорушення як: безпідставна відмова державним адміністратором у прийнятті заяви для отримання дозвільного документа; видача місцевими дозвільними органами документа дозвільного характеру поза межами дозвільного центру; видача дозволу, необхідність одержання якого не встановлена законом; неповідомлення або несвоєчасне повідомлення державним адміністратором суб’єкта господарювання про відмову у видачі дозволу тощо.

Непереливки буде й тим дозвільним органам, які вільно тлумачитимуть порядок та правила видачі документів, даватимуть роз’яснення своїм територіальним органам на власний розсуд. У подальшому вони не зможуть працювати по-старому, тобто у прямому контакті замовник—чиновник, наголосив М. Бродський. Як приклад він назвав Держархбудінспекцію, де зловживань не бракує.

На нараді йшлося не лише про боротьбу з чиновницьким саботажем, а й про усунення вузьких місць у процесі реформ. Зокрема було ухвалене рішення про збільшення на 20 одиниць державних адміністраторів у Київському дозвільному центрі. Така необхідність спричинена обсягами роботи, з якою наявна кількість фахівців цього центру неспроможна фізично впоратися.

 — Усі наступні кроки не будуть пов’язані з косметичним корегуванням чинних норм, — зазначив голова Держслужби. — Буде істотне спрощення процедури отримання дозволів. Скасовуватимуться недоцільні дозволи (у тому числі через розширене застосування деклараційних принципів), скорочуватимуться контрольно-наглядові повноваження органів влади та заборонятимуться перевірки за фіктивними скаргами.