НОУ-ХАУ. Донецькі студенти сконструювали «рукавичку» — винахід, який істотно допоможе людям з обмеженими фізичними можливостями
 

«…Ішов дід лісом та й загубив рукавичку»… Стара казка на новий лад сьогодні може мати набагато важливіше значення: нині без винаходу студентів Донецької філії комп’ютерної академії «Шаг» отой дідуган, особливо якщо він має проблеми зі слухом, справді був би як без рук. Донеччани не просто перемогли в престижному ювілейному конкурсі Microsoft Imagine Cup 2012, а й презентували цікавий та перспективний проект, спрямований на поліпшення спілкування людей з обмеженими фізичними можливостями. Автори винаходу — Антон Степанов, Максим Осика, Валерій Ясаков та Антон Пастерніков.

За словами авторів проекту, ідея створити щось подібне в них з’явилася після спілкування зі спортсменами-легкоатлетами з Товариства глухонімих, у яких спостерігалися певні труднощі з простої причини: оточення не розуміло мови жестів. «Заручившись їхньою підтримкою, ми тоді й вирішили створити «рукавичку», — розповів один із членів команди юних винахідників Валерій Ясаков. — Отримані результати наводять на думку, що ми на правильному шляху, адже робимо потрібний і соціально важливий проект».

Ще перед початком конкурсу, що цього року відбувався в Австралії,   винахідники довго думали над запропонованою темою: «Уявіть собі світ, у якому технології вирішують найбільш серйозні завдання». На розсуд авторитетного журі вони запропонували свій проект «Enable Talk», який має допомогти спілкуватися людям з обмеженими фізичними можливостями. Винахід донецьких архімедів має вигляд звичайнісінької рукавички, але зі спеціальними сенсорами, які відстежують рух у просторі. Отримана інформація від жестів миттєво передається на  мобільний пристрій – смартфон і оперативно обробляється та озвучується голосом. Цікаво, що оснащено «рукавичку» сонячними батареями, завдяки чому її ціна не перевищує  75 доларів.

Над своїм проектом хлопці працювали понад півроку. Цікаво, що ще в квітні «рукавичка» могла розшифровувати тільки окремі літери. Та за кілька місяців донецькі студенти її значно вдосконалили – на конкурсі в Сіднеї  їхня робота спершу увійшла в двадцятку кращих, потім у шістку, а затим заслужено перемогла. Фахівці назвали цей винахід вражаючим. «Наша команда впевнена: цей проект має всі шанси об’єднати сучасні технології в галузі мікроелектроніки з метою зробити світ кращим не тільки   для людей з обмеженими можливостями слуху чи мови, а й для всіх нас», — переконаний капітан четвірки донеччан Антон Степанов.

За перемогу в конкурсі Miсrosoft Cup 2012 винахідники з Донецька отримали 25 тисяч доларів, які мають намір вкласти в подальшу розробку перспективного проекту. «Ми продовжуємо працювати над приладом, і коли він буде повністю готовий, щоб анонсувати у масове виробництво, ми обов’язково про це повідомимо», — запевняє Валерій Ясаков.