ЄВРОІНТЕГРАЦІЯ

Волинь розпочинає співпрацю із Литвою в проекті ЄС

Як поінформував голова облдержадміністрації, колишній Надзвичайний і Повноважний Посол України в Литовській Республіці Борис Клімчук, нещодавно Києві відбулась зустріч представників Волині з литовськими фахівцями. Гості розповіли, що залучають близько шести мільйонів євро на гранти, які фінансуються з Європейського Союзу. Завдяки цим проектам литовці створюють обслуговуючі кооперативи, розвивають зелений туризм, вирішують екологічні питання.

   Так потрібно діяти і нам, — зазначив очільник області. — Відомо: хто спритніший, хто думає, той і отримує кошти. Коли ми говоримо про розвиток сільських територій, відразу аналізуємо, які сфери потрібно насамперед розвивати. А це обслуговування, фінансові послуги, інноваційні технології.

Жителів поліського краю з литовцями, з якими незабаром доведеться працювати в рамках спільних грантів, єднає вікова історія. Бо  коли в ХV столітті волинським землям загрожували войовничі сусіди, з пропозицією про творення спільної держави вони звернулися саме до Литви.

І не помилилися. Державний апарат тогочасної європейської супердержави — Великого князівства Литовського  впродовж тривалого часу повною мірою забезпечив права волинян на існуюче до цього традиційне право та користування власною мовою. Отож не дивно, що в роки боротьби за державну незалежність України на масових заходах у нашому краї литовський прапор-триколор часто майорів поряд із національним синьо-жовтим стягом українців. Тепер контакти литовців і українців стануть ще тіснішими.

Спільні проекти із литовцями, що планується незабаром реалізувати, — не перший подібний досвід волинян.

На кошти, виділені євроспільнотою, вони вже успішно організовували спільні заходи з поляками та білорусами. Так, із допомогою західних партнерів від непридатних пестицидів повністю очищено водозбірну площу Західного Бугу, отримали новий імпульс для розвитку особливо цінні природоохоронні території. У багатьох районах області з’явилися  і взірці для наслідування в розв’язанні конкретних побутових та соціальних проблем. Адже вже є досвід вирішення їх в рамках міжнародного проекту «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду».

Отож спільно набутий з литовцями досвід стане ще одним кроком українців до стандартів євроспільноти.