ТЕХНОЛОГІЇ

На Дніпропетровщині відкрилася перша в Україні віртуальна аерокосмічна школа

Новий навчальний інтернет-заклад запрацював на базі Дніпропетровського обласного центру науково-технічної творчості та інформаційних технологій учнівської молоді. У віртуальній аерокосмічній школі можуть навчатися дистанційно, незалежно від місця проживання, учні від 12 до 18 років. Зареєструвавшись на сайті школи через власну сторінку, аерошколяр отримує доступ до навчальних матеріалів в галузях аерокосмічної техніки, технології, астрономії, космонавтики, моделювання за допомогою Інтернету.

Директор центру Людмила Волкова розповіла, що після реєстрації слухач школи має обрати спеціалізований курс (або курси), за яким бажає навчатися, — наприклад, авіації чи космонавтики. Термін навчання становить три роки. Освітні курси на кожен рік включають цикли лекцій з обов’язковими екзаменаційними тестами і додатковими завданнями у вигляді лабораторних та творчих робіт. Успішне завершення загального курсу передбачає опрацювання всіх лекцій і необхідну кількість рейтингових балів. По закінченні школи видається відповідний електронний сертифікат. Паралельно з основним навчанням у віртуальній школі проводяться віртуальні конкурси, вебінари та майстер-класи провідних викладачів Дніпропетровщини й  загалом України. В аерокосмічній школі вже проведено п’ять тестових вебінарів, в яких узяли участь понад тисячу учнів шкіл Дніпропетровщини.

«Віртуальна аерокосмічна школа» — це один із важливих кроків регіону в розвитку авіаційно-космічної освіти та вихованні майбутніх дослідників-інженерів, космонавтів, конструкторів. Ми запалюємо нові зірки, створюючи можливості для їх розвитку, — кажуть представники Дніпропетровської облдержадміністрації.

До речі, на презентації унікального електронного проекту відбувся відеозв’язок з льотчиком-космонавтом, Героєм Радянського Союзу Анатолієм Арцебарським (Москва), уродженцем  Дніпропетровщини. У космос він літав з 18 травня по 10 жовтня 1991 року як командир на космічному кораблі «Союз ТМ-12» і орбітальному комплексі «Мир» разом з п’ятьма вітчизняними та двома закордонними льотчиками-космонавтами. Під час цього польоту наш земляк здійснив шість виходів у відкритий космос загальною тривалістю 32 години 17 хвилин. Космонавт розповів учням і вчителям аерокосмічної школи про свій шлях до зірок і сказав: «Я вперше побував на подібному заході. Приємно, що в Україні є такі проекти. Я готовий надавати підтримку вашій школі у взаємодії з вищими навчальними закладами та профільними підприємствами Москви».

ДОВІДКА «УК»

Загалом на Дніпропетровщині аерокосмічна освіта системно розвивається. Зокрема, надається підтримка Національному центру аерокосмічної освіти молоді імені Макарова та Дніпропетровському обласному центру науково-технічної творчості та інформаційних технологій учнівської молоді. На сьогодні в області працює 460 аерокосмічних гуртків, в яких займається близько 7 тис. школярів.