СИМВОЛ 

У  Львові відкрито перший в історії пам’ятник наплічнику
 

Ініціювали відкриття пам’ятного знака атрибуту дослідників, альпіністів, мандрівників випускники та студенти географічного факультету Франкового вишу. Приміром автор ідеї Ігор Дикий двічі бував у складі експедицій в Антарктиді. Як зазначив викладач кафедри туризму Володимир Монастирський, наплічник символізує багаж досвіду, який є в кожного за плечима (у прямому та переносному значеннях), а в ньому вміщається все спорядження, від якого часто залежить і людське життя. З наплічником за плечима, даруйте за тавтологію, робили географічні відкриття, творили історію, підкоряли незвідані вершини. 

Послуговується таким спорядженням людство, стверджують знавці, вже майже 5 тисяч років: першими здогадалися закинути ношу за плечі індіанці Північної Америки, відтак лицарі-тамплієри та армії світу. А з минулого століття він став ще й незмінним атрибутом альпіністів та туристів. Для географів, які не звикли сидіти в кабінетах, а вивчають і досліджують Землю та явища природи, зв’язки між світом людини і світом природи, таке спорядження  — життєво важлива річ. Саме завдяки наплічнику, наголосив у вступному слові з нагоди відкриття першого у світі пам’ятника елементу спортивного спорядження декан географічного факультету Володимир Біланюк, мандрівники всього світу виживали у критичних ситуаціях.

Таким спорядженням людство послуговується все майже 5 тисячоліть. Фото Укрінформ

Тож закономірно, що місце для цього символічного монумента знайшлося саме на подвір’ї географічного факультету. Задля такої оказії студенти розчистили захаращене подвір’я, озеленили територію. Майстри художнього ковальства із Зимної Води, що в передмісті Львова, на брилу наче  справжнісінький наплічник вмістили, хіба що розмірами значно більший за сучасний аналог туристського спорядження — заввишки понад метр. Не забули ковалі прилаштувати до нього  спальник,  килимок та гірські черевики. А хіба можна уявити сучасного мандрівника без персонального комп’ютера?! Тож і для нього місце в рюкзаку знайдеться. Така собі міні-оселя за спиною вміщається! Втім, не лише оду сучасному наплічникові складали, а й у минуле зазирнули. Якими були перші наплічники, продемонстрували студенти факультету, дефілюючи перед присутніми з унікальними зразками спортивного спорядження різних поколінь, які зберегли у приватних колекціях досвідчені мандрівники. Бо, як і будь-який інший винахід людства, наплічник пройшов тривалий шлях еволюції: його вдосконалювали, щоразу змінюючи форму, місткість, вагу і, звісно, матеріал, з якого виготовляли.

Ініціатори-географи не лише вшанували свого надійного помічника, а й   підсобили місту цікавою атракцією. Залишилось, кажуть організатори, вигадати гарну легенду про чудодійну силу цього символічного пам’ятного знака, як це роблять на багатьох туристичних об’єктах, — і охочих побачити студентський пам’ятник не бракуватиме. Та не просто подивитися на спорядження для романтиків приходитимуть, а й кожен зможе «приміряти» наплічник — ну хоча б «одягнути» його для фото.