КОНФЛІКТ

Військове втручання Франції у Малі підтримали всі члени Ради безпеки ООН 

Уперше про  проведення військової операції проти ісламістів у Малі Франція заявила ще в жовтні 2012 року. А минулого тижня на прохання малійської влади направила у країну групу своїх військовослужбовців для надання допомоги у протидії наступу пов’язаних з «Аль-Каїдою» ісламістів на столицю країни.

Це рішення ухвалили відповідно до резолюції Ради безпеки ООН. До речі, Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун висловив сподівання, що інтервенція Франції допоможе відновити конституційний порядок і територіальну цілісність Малі.

Ситуація у республіці, розташованій на північному заході Африки, яка здобула незалежність у вересні 1960-го й пережила кілька військових переворотів,  загострилася наприкінці минулого тижня: бойовики екстремістських угруповань нападали на урядові війська у центральній частині країни, внаслідок чого малійська влада оголосила про запровадження надзвичайного стану на всій території.

Французькі бронетранспортери уже борознять простори Сахари. Фото Укрінформу

Щоправда, раніше міністр закордонних справ Франції Лоран Фабіус заявив:  Париж не візьме на себе роль єдиного гаранта безпеки в регіоні. Однак французькі ЗМІ припускають, що військова присутність Франції в Малі буде швидко зростати і триватиме довго. А представник Франції в ООН Жерар Аро наголосив, що Париж хотів би швидшого прибуття до Малі військ Африканського союзу, які повинні взяти на себе виконання військової операції.

Ухвалена у грудні 2012 року резолюція Ради безпеки ООН дозволяє силам Африканського союзу в складі трьох тисяч людей допомогти армії Малі витіснити сили ісламістів із північних територій країни, захоплених після військового перевороту в березні.

За словами Жерара Аро, присутність африканських військових нарощуватиметься у регіоні протягом тижня, однак поки що не зрозуміло, як відбуватиметься передача контролю над військовою операцією.

Цікаво, що готовність підтримати військове втручання Франції у Малі висловили й  туареги. Зокрема представник сепаратистської організації малійських туарегів «Національний рух за визволення Азаваду» заявив, що угруповання готове приєднатися до боротьби проти своїх колишніх союзників, бойовиків-ісламістів. В інтерв’ю Бі-Бі-Сі він  заявив, що його організація  проти «Аль-Каїди» і тероризму.

До речі. Міністерство закордонних справ України рекомендує українцям утриматися від відвідування Республіки Малі у зв’язку із загостренням ситуації з безпекою в цій країні.

Як повідомляє прес-служба зовнішньополітичного відомства, в разі потрапляння в надзвичайні ситуації українцям необхідно невідкладно звертатися до Посольства України в Алжирі.