Лідер світового рейтингу — 22-річна китайська шахістка Хоу Іфань — учетверте в своїй кар’єрі здобула звання чемпіонки світу, відібравши цей титул у львів’янки Марії Музичук. Матч у Львові завершився достроково з   рахунком 6:3. Загального успіху китаянка добилася в понеділок після дев’ятої партії, яка завершилася перемогою претендентки.

Уперше Хоу Іфань стала чемпіонкою світу 2010-го в Антак’ї (Туреччина) 16-річною. У 2011-му в Тирані (Албанія) Хоу Іфань захистила титул, обігравши Хампі Конеру з Індії. А в 2013-му відібрала звання у чинної на той момент чемпіонки світу українки Ганни Ушеніної.

Завдяки перемозі у Львові у 15-ї чемпіонки світу Марії Музичук китаянка позбулася приставки «екс» і знову повернула собі шахову корону. Хоу Іфань — одна з трьох чемпіонок світу (Єлизавета Бикова, Се Цзюнь і Хоу Іфань), яким вдавалося після перерви підкорювати світовий шаховий Олімп.

На післяматчевій прес-конференції Хоу Іфань зокрема зазначила: «Надзвичайно щаслива, що здобула перемогу. Вдячна своїй команді й тим людям, які підтримували мене в Китаї. Вони писали смс із привітаннями навіть попри те, що в той час у Китаї була ніч.

Хоч це лише дев’ята партія, минуло вже понад два тижні. Я вдячна організаторам, суддям та пресі. Зазначу, що я вперше в Україні, у Львові. Місто дуже гарне, і не лише його історична частина: повітря в центрі дуже чисте, а їжа — здорова».

А ще чемпіонка вражена тим,  скільки людей у Львові люблять шахи і  спостерігали за матчем, який, безперечно,  став подією для міста.  Вона відзначила зусилля організаторів, які, не маючи досвіду проведення подібних заходів,  впоралися  з багатьма викликами і зробили висновки з певних прорахунків.

Марія Музичук зауважила: «Дуже рада, що цей матч відбувався в моєму місті Львові й що багато людей, гросмейстерів мали змогу відвідати чемпіонат світу. У мене найкраща команда, якій я дуже вдячна за допомогу й підтримку», — повідомляє «Щоденний Львів». 

Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»