МОРЕПЛАВСТВО

На замовлення державного підприємства побудовано вітчизняне судно 

На лоцманському катері «Михайло Сніцар» урочисто піднято Державний прапор України, чим виписана своєрідна «путівка у життя». Судно побудоване на ПАТ «Приморець» (м. Феодосія) на замовлення державного підприємства «Дельта-лоцман» (за міжнародними стандартами під наглядом Регістру судноплавства України) для оновлення власного спеціалізованого флоту лоцманських суден.

 

Скромний за параметрами катер здатен виконувати складні завдання. Фото автора

 

«Новачок» — друге судно проекту ЛК 1500 (заводський № 502) з трьох, що будують на вітчизняному підприємстві ПАТ «Приморець» на замовлення «Дельта-лоцман». Основне завдання лоцманських катерів — гарантувати безпечну висадку та зняття лоцманів у прибережних водах, акваторіях портів і на внутрішніх водних шляхах України при здійсненні лоцманського проведення суден.

Судно завдовжки 15,25 метра та завширшки майже у п’ять метрів має висоту борту 2,7 метра та дедвейт 3,2 тонни. Є обмеження з радіусу плавання. Так, катер може виконувати завдання на відстані п’яти миль від берега та 20 миль від місця укриття. Але, незважаючи на скромні параметри, витримає й штормову хвилю заввишки до двох метрів, і вітер до шести балів, зможе пройти в дрібно битому льоду. Додатково на катері здійснюється обігрів палуби і встановлено леєрне огородження (вперше впроваджено на лоцманських суднах українського виробництва) для зручності роботи в зимовий період в умовах обледеніння. Крім цього, на судні поставлено сучасне радіоелектронне навігаційне обладнання провідних світових виробників.

Цікаво, що назва катера «Михайло Сніцар» продовжує традицію ДП «Дельта-лоцман» називати лоцманські катери на честь лоцманів, які внесли істотний внесок у лоцманську справу. Михайло Федотович Сніцар, колишній керівник лінійної лоцманської служби ДП «Дельта-лоцман» у 2001—2005 роках залишив пам’ятний відбиток в історії лоцманської служби України. Він належить до найбільш яскравих, кваліфікованих і авторитетних лоцманів нашого часу. За роки роботи на флоті накопичив великий практичний досвід судноводіння, став учасником бойових дій. Як один із найбільш кваліфікованих лоцманів відряджався в Ємен і Мозамбік для надання допомоги цим країнам. З ним пов’язано становлення ДП «Дельта-лоцман», найбільш складні лоцманські операції того часу, проводка ТАВКР «Варяг», великотоннажних суден типу «Panamax» тощо. 46 років трудової біографії Михайла Сніцаря пов’язано з морем, з них більш як 35 років він присвятив лоцманській справі.

В урочистостях з нагоди підняття Державного прапора України взяли участь не лише керівники області й міста, а й вдова Михайла Сніцаря Юлія Єгорівна, син Роман (він, до речі, теж працює в ДП «Дельта-лоцман» капітаном лоцманського катера), онуки лоцмана. Як повідомив директор ДП «Дельта-лоцман» Олександр Голодницький, Державний прапор України на третьому катері буде піднято у вересні цього року.

Благословив судно в добру путь митрополит Миколаївський і Очаківський Питирим, який зазначив: «Живе ще море і морська душа в Миколаєві».