Турецькі апельсини за ціною місцевих яблук, російські товари дешевші за вітчизняні – на полицях українських магазинів є видимі результати від російських торговельних воєн. Прагнучи насолити своїм ворогам – Україні та Туреччині, – режим Путіна покращує економічні стосунки між іншими країнами, відкриває для них нові перспективи, нові ринки. Це впливає і на наші гаманці – ціни змінюються.

Останнє російське торговельне ноу-хау – оголошене ембарго на українські товари стартувало з першого числа січня. Дзеркальну відповідь надала Україна Росії. Відтак виявилося, що частина товарів, які десятиліттями надходили з-за східного кордону, опинилися у підвішеному стані.

Аналітики стверджують, що виробництво багатьох товарів тепер вигідніше буде перевезти в нашу країну. Доки бізнес переорієнтовується, багато найменувань товарів, які раніше завозилися з Росії (деякі види чаю, побутової хімії, товари для тварин, зокрема корм й ароматизований пісок російського походження) в Україні подорожчали. «З перших чисел місяця, від моменту заборони, товари, які раніше отримували з Росії, тепер надходять з інших країн – з Польщі, Франції. Асортимент майже не змінився, змінилися постачальники, – пояснюють продавці зоомагазинів. – Тому ціни трохи виросли, напевне через складніший шлях доставки. Яким чином до нас надходять російські товари через Францію, ми не знаємо».

Скориставшись тимчасовою заминкою, українські виробники кормів для тварин теж підвищили ціни. Що, власне, не дивує. Вітчизняні виробники багатьох груп товарів на фоні патріотизму – купувати рідне, відчутно підвищили ціни майже до рівня імпортних аналогів.

Про те, що не варто очікувати зниження цін вітчизняних товарів, які не потрапили через ембарго в Росію, наголошують і економісти. Усе через знецінення гривні, подорожчання пального та інші об’єктивні фактори.

Водночас, українці вже відчули позитив від російсько-турецької торговельної війни. Обіцяне наприкінці минулого року зниження цін на турецькі товари нарешті все-таки справдилися. Останні два тижні у супермаркетах однієї із торгівельних мереж покупці жваво розкуповують дешеві цитрусові: апельсини – за 18 гривень за кілограм, мандарини за – 30. У торбинки люди набирають фруктів по кілька кілограмів. Про запас, бо очікують, що скоро акція закінчиться. Працівники магазинів цей факт підтверджують, імовірно такі ціни протримаються недовго. Як це було з лимонами у грудні торік – коли ці фрукти розпродували за 30 гривень. Їх також швидко розібрали. Тепер лимони знову подорожчали до 60 гривень.

Можливо, відбудеться і подешевшання турецьких товарів легкої промисловості – одяг для дорослих, дитячий одяг, домашній текстиль виробництва Туреччини уже давно заполонив вітчизняний ринок.

Ольга ДОБРИНЯ
для «Урядового кур’єра»