РОЗРОБКИ. Вчені з британського Університету Саутгемптона досягли вражаючого успіху у створенні накопичувача надзвичайної ємності, передає ТСН з посиланням на igeek.ru.

Вони використовували технологію зберігання даних в п'яти вимірах (5D) наноструктурованого кварцового скла.

Вчені стверджують, що оптичні 5D-носії можуть мати щільність зберігання даних до 360 гігабайт на диск і, якщо їх не знищувати свідомо, збережені на таких носіях дані можуть пережити не одне покоління людей.

У новій технології передбачено зберігання даних саме в п'яти різних вимірах – площинах або поверхнях. У звичайному кремнієвому склі існує два виміри – довжина і ширина, а от глибина запису даних відбувається на трьох різних рівнях скла.

Четвертий і п'ятий рівні забезпечуються завдяки особливій наноструктурі поверхні скла, що призводить до рефракції та поляризації світлових променів.

Для запису даних у спеціально позначених точках використовується спеціальний високочастотний лазер (працює в фемтосекундному діапазоні частот).

Змінюючи фокусний центр лазера команда дослідників змогла створити кілька шарів з пінів, які розділені між собою шаром в п'ять мікрометрів (0.005мм) у третьому z-вимірі.

Потім, переміщуючи лазер в горизонтальному і вертикальному напрямку, три біти даних можуть бути збережені у двох вимірах, тим самим виправдовуючи найменування технології 5D.

Для того щоб зчитати дані блоки даних, був використаний оптичний мікроскоп, здатний до розпізнавання поляризаційного світла, відбитого від трьох-бітного блоку інформації.

Поки немає інформації про те, яким же чином скляний оптичний диск може бути перезаписаний, але документація, якою супроводжується технологія, говорить про те, що це сильно нагадує стиль запису WORM (однократного запису і багаторазового читання).

Нагадаємо, нещодавно японські біологи теж вразили унікальністю свого досягнення. Вчені вперше в історії вдалося виростити людську печінку зі стовбурових клітин.