ДИПЛОМАТІЯ

В ОБСЄ задоволені ходом переговорів щодо Угоди про асоціацію України з європейською спільнотою 

Україна розраховує на підтримку своїх пропозицій з боку Парламентської асамблеї ОБСЄ щодо пріоритетів діяльності Організації. Про це заявив Президент Віктор Янукович під час зустрічі з виконуючим обов'язки президента Парламентської асамблеї ОБСЄ Вольфгангом Гроссруком.

«Ми спрямовуємо зусилля на проведення відкритої предметної дискусії з державами-учасницями ОБСЄ щодо запропонованих українським головуванням пріоритетів діяльності Організації. Розраховуємо на підтримку Парламентської асамблеї ОБСЄ», — зазначив глава держави.

Україна як держава, що головує в ОБСЄ, зацікавлена у взаємодії з Парламентською асамблеєю ОБСЄ на всіх актуальних напрямках. При цьому Президент наголосив, що Україна розглядає головування в ОБСЄ як реальну можливість зробити свій внесок у зміцнення безпеки і стабільності в регіоні.

Вольфганг Гроссрук назвав українське головування в ОБСЄ активним, а також зазначив, що вітчизняна делегація в Парламентській асамблеї завжди відігравала важливу роль в усіх процесах, що там відбуваються, повідомляє Укрінформ.

А Голова Верховної Ради Володимир Рибак під час зустрічі з Вольфгангом Гроссруком висловив сподівання на підтримку з боку керівництва Парламентської асамблеї ОБСЄ в реалізації Україною євроінтеграційного курсу та підписання Угоди про асоціацію з ЄС восени цього року.

Укладення угоди перебуває у площині інтересів ОБСЄ, оскільки матиме безпосередній вплив на посилення безпеки, демократичних процесів та верховенства права в регіоні.

Керівник парламенту також зазначив, що у ВР позитивно сприйняли рішення про відновлення дії Угоди про співробітництво між Асамблеєю та Бюро з демократичних інституцій та прав людини, яка регламентує співробітництво в галузі виборчого спостереження.

Володимир Рибак також заявив, що особливу увагу у своїй діяльності на чолі ОБСЄ Україна приділяє питанню врегулювання тривалих конфліктів на просторі ОБСЄ, які залишаються серйозною загрозою безпеці всього регіону. «Проблематика придністровського конфлікту перебуває в центрі нашої уваги. Нині зусилля України спрямовано на просування діалогу у форматі «5+2» та розширення контактів між Кишиневом і Тирасполем», — сказав він.

Напередодні Вольфганг Гроссрук провів зустріч з міністром закордонних справ Леонідом Кожарою. На спільній прес-конференції урядовець висловив сподівання на ефективне ухвалення Верховною Радою законів, необхідних для підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Він також запевнив, що у своїй роботі Україна враховуватиме висновки Бюро з демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ. В контексті Порядку денного асоціації Україна зважатиме й на рекомендації Парламентської асамблеї Ради Європи та Європейського парламенту, передає УНІАН.

Водночас європейський посадовець висловив сподівання, що Угоду про асоціацію буде підписано до кінця цього року. «Як представник країни, яка є членом Європейського парламенту, і як парламентарій я задоволений рівнем переговорів щодо цієї угоди, яка містить багато цінностей ОБСЄ», — сказав Вольфганг Гроссрук.

При цьому він відзначив активну роботу українського уряду з реформування судової системи, що дасть змогу вирішити питання ув’язнених політиків. А ще заявив: головування України в ОБСЄ свідчить про те, що наша держава поважає всі цінності Організації. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»