Підсумками першого Американсько-Українського бізнес-форуму, що відбувся у Вашингтоні, міністр аграрної політики та продовольства України Олексій Павленко задоволений. Як підкреслив урядовець під час брифінгу, великі американські компанії, які працюють в Україні, відзначали покращення комунікації з бізнесом. Унаслідок дерегуляції пришвидшилися експортні процедури. Як наслідок, AgCo, Cargill, Monsanto, DuPont, Pioneer, NCH заявили про збільшення обсягів інвестицій в український агросектор.

«Агрохолдинг NCH уже інвестував в аграрну галузь понад мільярд доларів і вже має півмільйона гектарів землі. Він готовий продовжувати й надалі вкладати кошти в розширення зембанку та розбудову інфраструктури», — зауважив Олексій Павленко.

На запитання «УК», чи порушував американський бізнес питання щодо відкриття ринку землі, міністр відповів: «Звісно. Всім цікаво, коли відкриття стане можливим. Є величезне бажання вкладати у ринок землі. Наша позиція така: в нас є багато чим займатися до ринку землі. Тим більше, що нині чинна мінімальна оренда — сім років. А можна зробити й 15—20 років. Заходьте і працюйте! Відкриття ринку — непросте питання для України, земля в нас одна. Не маємо права помилитися. Нам спочатку слід заповнити кадастр і провести інвентаризацію землі, щоб розуміти, де чия».

Про готовність спрямувати півмільярда доларів у насіннєвий бізнес заявила одна компанія і дві — в інфраструктурні проекти, зокрема такі, як портова логістика, парк вагонів та локомотивів, переробка, продовжив міністр.

Готова допомогти фінансувати проекти в агросекторі України американським компаніям й урядова агенція з підтримки закордонних інвестиції ОПІК зі США. Щодо ексімбанку США, то питання розблокування фінансування контрактів американських компаній на мільярд доларів США під довгострокові кредити — на 7 років під 5—7% річних — залишається відкритим.

«У нас була зустріч зі Світовим банком, ми ще раз обговорили проект, пов’язаний зі зрошенням, що дасть змогу в 2,5 раза збільшити врожайність на півдні. Проект дуже великий. Створено координаційну групу з питань відновлення систем зрошення. За нашими підрахунками, максимальний обсяг інвестицій може сягнути 3 мільярдів доларів», — заявив урядовець.

Олексій Павленко зазначив, що робоча група Світового банку вже проінспектувала зрошувальні системи у п’яти областях, підтвердивши їх поганий стан. За його даними, загальна площа зрошуваних земель в Україні становить 1,8 мільйона гектарів.

«Переходимо до технічної частини аналізу. Слід зрозуміти, скільки потрібно вкладати грошей і що саме відновлювати, які необхідні законодавчі зміни тощо. Питання комплексне, група готує відповідні законопроекти, паралельно триватиме робота зі Світовим банком», — підсумував міністр.

На запитання щодо прогнозів урожаю він зауважив: поки що вони оптимістичні. За його оцінками, урожай буде вищим, ніж торік. Адже середня врожайність у 2015 році вища за торішню і становить 32,1 центнера з гектара порівняно з 31,9 центнера з гектара у 2014-му. При цьому найбільше вродило на Волині (49,8 центнера з гектара) та Хмельниччині (48,3).

На сьогодні, за даними Олексія Павленка, вже зібрано 13,5 мільйона тонн зерна нового врожаю із 4,2 мільйона гектарів. Зокрема з них 8,8 мільйона тонн — пшениці, 4,4 мільйона тонн — ячменю. Щоправда, спершу була проблема з якістю зерна через вологу погоду та зростання кількості грибків та інших шкідників. Натомість тепер непокоїть ситуація з кукурудзою через засуху.

«Не бачимо активної фази росту і спостерігаємо підсихання рослин. За два-три тижні дізнаємося, яким буде врожай кукурудзи восени», — резюмував міністр.