У наш нелегкий час слід пам’ятати, що поряд з нами живуть люди з обмеженими фізичними можливостями, яким нині ще важче. А отже, держава має посилено дбати про них, а звичайні громадяни — виявляти за можливості  підвищену увагу й турботу.

Тож напередодні Міжнародного дня інвалідів, який щороку відзначають 3 грудня, міністр соціальної політики Павло Розенко нагадав учора під час брифінгу в Кабінеті Міністрів, що нині в Україні загальна кількість людей з інвалідністю становить близько 2,56 мільйона. Із них інвалідів І групи — 251 тисяча, ІІ — 915 тисяч, ІІІ групи — 1,25 мільйона. Дітей з обмеженими фізичними можливостями — понад 150 тисяч.

Він нагадав, що з 1 вересня 2015 року, після підвищення соціальних стандартів на 13% та збільшення прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, відповідно зросли і виплати допомоги у зв’язку з інвалідністю — у середньому на 125—350 гривень щомісячно. Так, виплати інвалідам війни збільшено: для І групи на 356 гривень, ІІ — на 318 гривень, ІІІ групи — на 280 гривень. Для учасників бойових дій виплата зросла на 206 гривень.

Розмір допомоги для інвалідів з дитинства І групи підгрупи А становить 1879 гривень, підгрупи В — 1600 гривень, ІІ групи — 1074 гривні. Допомога на дітей-інвалідів у середньому зросла на 125—300 гривень і становить від 1074 до 2,5 тисячі гривень.

Павло Розенко наголосив, що після вересневого підвищення й перерахунку до міністерства звернулося дуже багато людей стосовно того, що для інвалідів ІІІ групи цю допомогу не збільшили — вона, як і раніше, становить 949 гривень. Посадовець пояснив: мовляв, півтора року тому Кабінет Міністрів «відв’язав» від прожиткового мінімуму розмір виплат допомоги у зв’язку з інвалідністю саме для тих, хто має ІІІ групу, і встановив її на фіксованому рівні — 949 гривень. Пан Розенко вважає це рішення помилковим, адже на сьогодні згідно з Конституцією України всі соціальні виплати, зокрема пенсійні, мають бути на рівні не нижчому, ніж прожитковий мінімум. Тому 18 листопада 2015 року Кабмін своїм рішенням цю помилку виправив і вніс зміни у відповідну постанову та забезпечив інвалідам ІІІ групи загального захворювання, а також інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам збільшення на рівні прожиткового мінімуму для осіб, що втратили працездатність. Тобто до 1074 гривень на місяць.

Таким чином, з грудня 2015-го ці люди отримуватимуть вже перераховані  та збільшені виплати. Головне, що й у майбутньому після кожного підвищення прожиткового мінімуму такий перерахунок вже відбуватиметься автоматично і не потребуватиме жодних додаткових рішень Кабміну. Тобто підвищиться прожитковий мінімум — водночас збільшиться й розмір виплат інвалідам ІІІ групи, інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам до такого самого рівня.

Міністр також поінформував, що у межах реформування системи надання послуг інвалідам нині у Верховній Раді зареєстровано два дуже важливих документи. Один із них (законопроект, внесений Кабінетом Міністрів) стосується розв’язання проблем працевлаштування інвалідів. Другий (базовий та найбільш суспільно значимий) — нова редакція Закону «Про соціальні послуги». В законі визначено нову філософію надання соціальних послуг, їхню демонополізацію. Якщо закон ухвалять, відкриється ринок надання соцпослуг для недержавних організацій і приватних інвесторів. Кількість послуг значно збільшиться, а якість — покращиться, адже їх надаватимуть на конкурентних засадах.