Україна відкриває себе Нідерландам не лише в культурному й політичномусенсі, а насамперед в економічному, засвідчуючи, що з вітчизняними компаніями можна мати справу. Одним із кроків у цьому напрямі став бізнес-форум «Нідерланди — Україна» за участі урядових і бізнесових кіл обох країн, який відбувся у місті Нутдорп.

Понад 300 представників зібралися для обговорення двосторонньої співпраці у сфері енергоефективності, транспорту, інфраструктури, IT-бізнесу, інжинірингу, агропромисловому секторі. На порядку денному зібрання — й перспективи та можливості для інвестицій у нашу країну. Ключова перевага України порівняно з іншими країнами полягає в тому, що це найбільший ринок Європи, який розвивається. Таку позицію висловила міністр фінансів Наталія Яресько під час роботи форуму. Тож не дивно, що й українці хочуть бути і є партнерами країн ЄС, зокрема Голландії.

За останні 15—20 місяців український уряд зробив значний поступ для того, щоб інвестори звернули увагу на нашу країну. Вдалося, за словами міністра, досягти фінансово-банківської стабілізації. «Ми скоротили дефіцит бюджету з 10 до 2,1%, ліквідували 62 неплатоспроможні банки, наростили держрезерви і стабілізували курс національної валюти. Не зроби ми всього цього, вам як інвесторам було б нецікаво працювати з Україною», — цитує УНІАН звернення урядовця до голландських партнерів.

Вони почули також запевнення, що нині українська влада значно просунулася у сфері боротьби з корупцією на внутрішніх теренах через запровадження антикорупційних органів, де працюють співробітники, роботу яких гідно оплачують. Вони мають у своєму розпорядженні весь арсенал для подолання цього ганебного явища.

Водночас Наталія Яресько запропонувала європейським партнерам взяти участь у подальших перетвореннях в Україні, зокрема у податковій, митній та інших сферах.

Своїми думками щодо проектів, які реалізують під координацією Міністерства економічних справ Нідерландів, поділився й міністр аграрної політики та продовольства Олексій Павленко. Він окреслив основні сектори співпраці між країнами та розповів про втілення розпочатих спільних проектів у галузі сільського господарства.

«Існує кілька можливих напрямів співпраці між Україною та Нідерландами, — цитує слова урядовця прес-служба Мінагрополітики. — Зокрема навчання й експертна підтримка у створенні правової бази для державно-приватного партнерства в сільськогосподарському секторі, підтримка фермерів, сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів у сфері розроблення і впровадження енергоощадних технологій та надання допомоги дрібним фермерам і кооперативним об’єднанням у впровадженні екологічних технологій».

Названо також конкретні спільні проекти. Серед них зокрема такі: працює Робоча група з питань сільського господарства та діє Програма щодо співробітництва у сфері сталого розвитку сільського господарства й сільських територій між Міністерством аграрної політики та продовольства України і Міністерством економічних справ Королівства Нідерландів, яку було підписано 4 червня 2015 року. У другому-третьому кварталах 2016 року розпочне роботу Проект із відкриття в Україні нідерландського тренінгового центру з молочарства за підтримки уряду Нідерландів зі співфінансуванням за участі представників нідерландського приватного сектору.

А в межах програми європейського партнерства МАТRA за підтримки нідерландських експертів заплановано й реалізацію проекту BELIEVE. Основна його мета — забезпечення участі громад у впровадженні Державної стратегії розвитку сільського господарства та сільських територій на період до 2020 року через розроблення місцевих планів розвитку сільських територій та моніторингу розроблення необхідних для реалізації цих планів та законодавства державних програм.

Очільник відомства нагадав: нещодавно було підписано Меморандум про порозуміння стосовно співробітництва між компаніями «ПАТ «Миронівський хлібопродукт» (Україна, Київ) та Gezondheidsdienst voor Dieren B.V. (Нідерланди, Девентер). Нідерландська компанія зобов’язалася надавати українській стороні низку послуг у сфері моніторингу здоров’я та благополуччя тварин.

«Для нас важливі надання технічної допомоги Королівства Нідерланди та залучення голландських експертів до розбудови агропромислового комплексу України. Сподіваюся, ми й надалі взаємодіятимемо», — підкреслив очільник Мінагрополітики.

Окрім Наталії Яресько та Олексія Павленка, до складу нашої делегації увійшли заступник глави Адміністрації Президента Дмитро Шимків, перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Юлія Ковалів, заступник міністра економічного розвитку і торгівлі — торговий представник України Наталія Микольська, заступник міністра інфраструктури Юрій Васьков.

Від господарів у форумі беруть участь міністр з питань зовнішньої торгівлі та розвитку співробітництва Ліліан Плумен, директор департаменту агроекономіки Міністерства економіки Нідерландів Ханс Хоогевеен, член правління команди енергоринку та інновацій Міністерства економіки Нідерландів Meрей Вагенаар.