РІШЕННЯ КСУ. «Кілька останніх років через різне тлумачення чинного законодавства суди на принципах суб’єктивності приймали рішення щодо соціальних виплат, на які не були передбачені ресурси держави. Таким чином змінювали видатки бюджету, що недопустимо». На цьому наголосив перший заступник міністра соціальної політики Василь Надрага учора під час відеоконференції з регіонами України, яка відбулася в Кабінеті Міністрів. 

Він прокоментував оприлюднене Конституційним Судом рішення щодо законодавства України про соціальні виплати, надане на звернення Пенсійного фонду України щодо того, яким чином наше законодавство надає можливості і право уряду впливати на розмір соціальних виплат. Згідно з висновком КСУ, зауважив посадовець, Кабмін, керуючись законами України, регулює розміри соцвиплат, які фінансуються за рахунок коштів держбюджету.

— Рішення КСУ дало можливість чітко всім — суспільству, державі — зрозуміти, що є підгрунтям у соціальних виплатах. Є законодавство, є бюджет, є можливості бюджету. До того ж, ніяких фактичних скорочень не відбулося. Більше того — у 2012-му, як і в 2010-2011рр., розміри цих виплат зростатимуть. Рішення КСУ дасть можливість наводити порядок, впровадить принцип неупередженості і справедливості, мінімізує корупцію в судах. Не секрет, що бажаючих на цьому зробити певний бізнес — у першу чергу це деякі адвокати — було більш ніж достатньо. Вони обіцяли людям ті чи інші рішення, намагаючись вплинути на рішення судів, і це було благодатне підгрунтя для корупційних дій, — зауважив Василь Надрага і додав, що рішення КСУ вносить чіткість щодо встановлення соціальних виплат залежно від можливостей бюджету і не дозволить суддям приймати суб’єктивні рішення для тих чи інших конкретних громадян. З 1 січня, підкреслив перший заступник міністра, вже відбулося невелике збільшення соціальних виплат, ця тенденція щодо зростання розмірів буде постійною, і відповідні кошти вже закладені у бюджеті. А в разі збільшення надходжень до бюджету пропонуватиметься зростання розмірів соцвиплат.

—Таким чином ми відновлюємо соціальну справедливість. Адже соціально незахищені громадяни, маючи однакові проблеми, отримуватимуть однакові виплати. Уряд же здійснює і послідовно здійснюватиме надалі політику підвищення соціальних стандартів для громадян України. Це питання стосується відповідальності бюджету. Для найбільш вразливих категорій населення виплати постійно зростатимуть. Це закладено в бюджеті 2012 року, і це запрограмовано у відповідних прогнозах до 2015 року.