РЕАКЦІЯ. На претензії голови Росспоживнагляду, головного державного санітарного лікаря РФ Геннадія Онищенка щодо якості українського твердого сиру, зокрема про вміст у цьому продукті пальмової олії, українські посадовці відповідь уже дали. Тепер час обурюватися тим вітчизняним підприємствам, що з якогось дива потрапили до списку 20 молокопереробних заводів, озвученого російським посадовцем. 

Зокрема у ньому був «Звенигородський сироробний комбінат», розташований у Черкаській області. Як повідомив директор ДП «Черкасистандартметрологія» Віктор Білоусов, це підприємство із січня 2006 року взагалі не експортувало твердих сирів до Російської Федерації. ВАТ «Звенигородський сироробний комбінат» спеціалізується на виробництві твердих сирів в асортименті з 9 найменувань, 37 найменувань плавлених сирів, солодковершкового несолоного селянського масла, сухої молочної сироватки. І вся ця продукція, починаючи з 1997 року і досі, сертифікуються на найвищому рівні.

Щошість місяців під час проведення технічного нагляду за сертифікованою продукцією для виявлення фальсифікації молочної продукції ДП «Черкасистандартметрологія» проводить контроль вмісту рослинного жиру в сирах твердих, плавлених та маслі солодковершковому. За період тривалої співпраці в питаннях сертифікації з ВАТ «Звенигородський сироробний комбінат» жодного разу не виявлено невідповідної продукції, зокрема й фальсифікації рослинним жиром.

Тож виходить, що й у цьому конкретному випадку не наш сир — фальсифікат, а список та звинувачення Геннадія Оніщенка — справжнісінька інформаційна «качка». На неї «клюнули» і в Білорусі. Як повідомляє УНІАН, естафету претензій підхопив міністр сільського господарства та продовольства цієї країни Михайло Русий, який висловив стурбованість із приводу якості українських сирів. «Ми ставимо жорстке питання, що не має бути замінників молочного жиру, так званої пальмової олії ні в морозиві, ні в маргарині, ні в сирах — ніде. Мило має бути милом, а сир має бути сиром», — заявив він.

У цьому зв’язку перефразуємо: заяви мають бути обгрунтованими, а мильні бульбашки — мильними бульбашками.