НОВОВВЕДЕННЯ. Віднедавна в Україні є власний електронний кадастр — він повністю прозорий, автоматизований і високотехнологічний. Такими словами розпочав урядовий брифінг голова Державного агентства земельних ресурсів Сергій Тимченко. За його словами, з першого січня цього року громадяни мають вільний доступ до загальнонаціональної бази земель в он-лайн режимі на офіційному сайті цієї установи.

«Як і передбачалося, електронна система має помилки та неточності. Багато що нам вдалося виправити в автоматичному режимі. Однак Держземагентство закликає власників земельних ділянок у разі виявлення помилок звертатися до органів земельних ресурсів. Якщо ж на руках є кадастровий номер, то на сайті можна скористатися «зворотним зв’язком» — це вже лист-офіційне звернення», — сказав він.

«Національна кадастрова система містить 18 млн держактів, грунтову карту України, межі адміністративно-територіальних одиниць, оглядову карту з відображенням основних топографічних об’єктів, картограми агровиробничих груп грунтів», — сказав посадовець.

Окрім цього, з першого січня розпочато реалізацію другого етапу наповнення даними Державного земельного кадастру: додано рельєф, переведено в електронний вигляд документи — підстави для видачі земельних ділянок.

«Україна йде шляхом світової практики, будуючи на базі земельного кадастру національну систему геопросторових даних. Тобто на кадастр накладається інформація про надра, комунікації і мережі, водні та лісові ресурси», —  резюмував Сергій Тимченко.