Зроблено ще один практичний крок у напрямі реалізації одного з найбільш масштабних проектів сучасної України для зміцнення енергетичної незалежності держави та досягнення стабільності в роботі об’єднаної енергетичної мережі. У Каневі на Черкащині під час виїзного засідання колегії Міністерства енергетики та вугільної промисловості України відбулася презентація проекту будівництва Канівської гідроакумулюючої електростанції (ГАЕС).

— Канівська ГАЕС не лише сприятиме стабільності роботи енергомережі, збільшить маневрову потужність та забезпечить зменшення витрат вугілля, газу та мазуту на теплових електростанціях, а й значно вплине на соціальний розвиток регіону. У кошторис будівництва закладено 300 мільйонів гривень  на розвиток соціальної сфери  Канівщини, — зазначив міністр енергетики та вугільної промисловості України Едуард Ставицький.

За його словами, загальна вартість будівництва становитиме майже 12 мільярдів гривень. Воно здійснюватиметься за рахунок коштів ПАТ «Укргідроенерго» у розмірі 30% від капіталовкладень і 70% кредитів міжнародних фінансових організацій під державні гарантії. Загальна тривалість будівництва становитиме шість із половиною років, з пуском першого гідроагрегату через три з половиною роки від початку будівництва.

Такий собі «акумулятор» потужністю 1000 мегават, яким і буде, по суті, Канівська ГАЕС, сприятиме стабільності роботи електромережі, збільшить маневрову потужність та забезпечить зменшення витрат вугілля, газу та мазуту на теплових електростанціях.

Питання будівництва ГАЕС попередньо обговорювала й громадськість Канівщини. Попри різні думки,  висловлені з цього приводу, більшість підтримала реалізацію такого проекту. Згідно з висновками експертів —  представників інституту «Укргідропроект» та доктора географічних наук завідувача відділом Інституту гідробіології НАНУ Володимира Тимченка,  станція справить загальний позитивний вплив на якість води у водосховищі, його біо- та рибопродуктивність. Адже завдяки активнішому руху води вона насичуватиметься киснем, менше цвістиме. Подібні результати засвідчив і десятирічний моніторинг впливу Ташлицької ГАЕС на місцеву екосистему.

Під час зустрічі в Люксембурзі між Європейським інвестиційним банком (ЄІБ), Міністерством енергетики та вугільної промисловості і Міністерством фінансів підписано Декларацію про наміри стосовно співробітництва у сфері фінансування проектів у гідроенергетичній галузі України, зокрема щодо участі ЄІБ у співфінансуванні проекту будівництва Канівської гідроакумулюючої  електростанції. Тепер наміри втілюють у життя. Будівництво станції має розпочатися вже навесні 2014 року.