АНШЛАГ

Всесвітньо відома оперета звучала в Чернівцях у автентичному виконанні

«Сільва» є скрізь. Але справжня — лише в Будапешті. В обласному музично-драматичному театрі ім. О. Кобилянської Будапештський театр оперети презентував буковинцям музичний шедевр Імре Кальмана. У гастрольне турне колишніми коронними землями Австро-Угорської імперії — кількома днями раніше «Королеву чардашу» побачив Івано-Франківськ — вирушила його команда зі 112 чоловік, серед яких оркестранти, танцюристи з усім сценічним реквізитом: музичними інструментами, розкішними костюмами, декораціями зі справжніми віденськими стільцями.

Легендарна оперета Будапештського театру нікого не залишила байдужим. Фото Іллі ПЕРОГАНА

«Сьогоднішній день у Чернівцях сміливо можна назвати великим музичним святом, — зазначив голова обласної державної адміністрації Михайло Папієв перед початком вистави, під патронатом якого вона й відбулася. — Будапештський театр на найвищому рівні презентував мистецтво оперети нашому місту, що знається на музиці».

Окремі слова вдячності звучали на адресу Генерального консула Угорщини в Ужгороді Йожефа Бачкаї та його заступника Ендре Саліпскі за цей мистецький дарунок Буковині. Вони обіцяли, що відтепер музичні зустрічі Будапешта і Чернівців стануть традиційними у рамках співпраці Угорщини та України. «Ми поставлятимемо вам не тільки газ», — дипломатично тонко зауважив пан консул. Загалом показ «Сільви» став яскравою сторінкою програми «Рік Центральної Європи», коли Угорщина здійснює головування Центрально-Європейської ініціативи та Вишеградської четвірки.

Вистава йшла угорською — ті глядачі, що не встигли до цього вечора вивчити мову, читали, як годиться, титри на спеціальному екрані над сценою. Проте найдотепніші репліки актори подавали українською під вдячні оплески залу. Що важливо, це був не виїзний варіант вистави — такою вона йде на батьківщині «Сільви». Співали й танцювали актори — від душі! Від душі й аплодували їм чернівчани!