Луганчани та представники бізнесу краю вірять не лише у відродження регіону, а й у те, що Україні належатиме гідне місце у світі. Саме такими словами відкрив економічний форум «Луганська область: перспектива розвитку, виклики та можливості», який відбувся днями у Торгово-промисловій палаті України, її президент Геннадій Чижиков.

Розпочався захід із презентації підприємств Луганщини, які намагаються працювати у доволі складних умовах. Загалом у виставковому заході взяли участь 32 підприємства області, серед яких 13 сільськогосподарського напряму, 14 — промислового.

«Наприкінці минулого року ми зустрілися з адміністрацією та бізнес-спільнотою Луганська і домовилися, що необхідно показувати й презентувати область, а вже сьогодні маємо цей захід, де шукатимемо можливості відновлення та розбудови регіону», — сказав президент ТТП України.

А голова Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Георгій Тука висловив неабияке задоволення, бо, за його словами, вже на початку презентацій підприємств з’явилися певні пропозиції щодо налагодження відносин між луганськими виробниками і можливими потенційними покупцями продукції.

Німецька компанія, що спеціалізується на будівництві шляхів, запропонувала свої послуги щодо ремонту частини дороги в Луганській області. Ії представники погодилися перевезти з Німеччини техніку в регіон, яку залишать у лізинг, власне виробництво, і таким чином розпочати будівництво.

«Нині регіон потребує участі міжнародних донорів у відновленні інфраструктури. Завдяки спільним зусиллям Луганщина посідатиме гідне місце в українській економіці. А ще ми хочемо зруйнувати штампи, що існують у суспільстві щодо нашої області, де люди — справжні українці і патріоти своєї Вітчизни», — зазначив Тука.

Міністр аграрної політики та продовольства України Олексій Павленко підкреслив великий внесок Луганщини: «Завдяки аграріям у Луганській області торік було засіяно 96% територій, що підконтрольні українській владі. Регіон зібрав понад мільйон тонн зернових. Це величезна різниця порівняно з окупованими територіями, де майже повністю зруйновано фермерство, і зараз існує загроза виникнення гуманітарної катастрофи», — зазначив він.

Голова правління Ощадбанку Андрій Пишний висловив задоволення фінансово-банківською сферою краю. «Луганське обласне управління посідає перше місце за всіма показниками роботи серед усіх відділень Ощадбанку в країні. І це просто нечуваний результат для регіону, який війна поділила навпіл. Ми з луганчанами організували пересувні мобільні пункти нашої фінустанови, в яких 40 тисяч українців краю змогли отримати банківські послуги. Такого не було раніше у банківській світовій практиці», — каже він.

Як зазначає виконавчий директор міжнародного фонду «Відродження» Євген Бистрицький, саме на Луганщині нині працюють найактивніші люди в Україні. Тому його організація вирішила підписати меморандум про співпрацю з бізнес-спільнотою краю.

За словами Георгія Туки, Світовий банк погодився фінансувати проект — створення навчально-виробничого мультицентру в Луганській області. У ньому, за задумкою авторів, молодь отримуватиме не лише якісні знання, а й матиме можливість там працювати.

Заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Юлія Клименко зазначила, що нині є багато різноманітних донорських програм для розвитку малого і середнього бізнесу, в тому числі й від ЄБРР на суму 2,3 мільярда доларів. «Ми закликаємо луганських підприємців скористатися такою великою можливістю. Запрошуємо до співпраці в цьому напрямі громадські організації. Наше міністерство також надає різного роду консультативну та іншу допомогу бізнесу. Приходьте до нас, спілкуйтеся, ми завжди допоможемо. Заходьте на сайт Мінекономрозвитку і торгівлі, і ви там завжди знайдете свіжу та корисну інформацію», — наголосила вона.

Водночас пан Тука нарікає на дуже повільне проходження та виконання різних важливих рішень у місцевих органах влади краю. «Я кілька місяців тому дав конкретне доручення одному зі своїх підлеглих і очікував, що він швидко виконає його та надасть мені також швидко і особисто (можливо, під час спілкування) звіт. Проте документ він скерував через інстанції моїй секретарці. І ця відповідь блукає коридорами адміністрації вже другий місяць. І смішно і сумно. Нам треба навчитися відкинути раз і назавжди бюрократію в цих важливих питаннях», — резюмував він.

Наостанок додам, що виставка-презентація підприємств Луганщини виявилася доволі цікавою для відвідувачів і результативною для учасників. Тут на місці деякі бізнесмени з Центральної та Західної України укладали договори про співробітництво із підприємцями східної області.