При покупці системного блоку мало хто думає про таке важливе питання, як корпус. Найчастіше його вибирають за візуальними даними, не вникаючи у параметри. Однак, досвідчені фахівці знають, що корпус має власні характеристики, які є важливими для безвідмовної роботи системи.

Корпус системного блоку купити не так просто, як здається. Необхідно розібратися у кількох технічних тонкощах. Якщо виникла потреба у новому блоці для ПК, слід врахувати, яке залізо буде поміщено всередину, чи планується апгрейд, наскільки інтенсивно використовуватиметься комп'ютер.

Види корпусів для комп'ютерів

Усі корпуси можна поділити за декількома ознаками:

• форм-фактор;

• розташування блоку живлення;

• дизайн та матеріали;

• додаткові опції.

Вибрати оптимальний варіант вдасться у тому випадку, якщо взяти до уваги перелічені пункти.

Форм-фактор

Як би не намагався виробник виділитися із загальної маси, практично кожен бренд дотримується певних стандартів. Це стосується і типорозміру, що визначає габарити моделі. Усього існує кілька варіантів:

♦ Small Form Factor – мініатюрний екземпляр;

♦ Mini Tower – трохи більший за розміром;

♦ Middle Tower – середній за величиною;

♦ Big Tower – великогабаритна модель.

Класифікація пов'язані з розмірами материнської плати — Mini-ITX, Micro-ATX, ATX, EATX, XL-ATX. Оскільки велика МП зможе поміститися в мініатюрний корпус.

Розміщення та потужність БП

Блок живлення часто оснащується кулером, що працює як охолодження. Але він буде малоефективним, якщо встановлений вгорі оболонки. Оптимальним є нижнє розміщення, щоб виводити тепле повітря від компонентів. З іншого боку, велике значення має показник потужності БП. Від нього залежить стабільна подача електрики до всіх деталей. БП бувають:

• до 160 Вт встановлюються у слім-корпусах;

• 200-400 Вт буде достатньо для офісного формату;

• до 600 Вт ставлять у геймерські моделі;

• більше 700 Вт потрібні потужні станції, де є кілька відеокарт.

Матеріал виготовлення

Найчастіше у виробництві використовується тонка листова оцинкована сталь, яка зарекомендувала себе як оптимальний варіант у співвідношенні ціна-якість. Кольоровий метал – мідь та алюміній – надто затратні, а звичайне залізо недовговічне. Виключити вібрації допомагають ребра жорсткості та посилений скелет. Тоді при навантаженнях корпус не гудітиме і не деренчатиме.

Додатково до основних порад, можна віднести кілька рекомендацій:

1. Чим більше грат у корпусі – тим ефективніше охолодження.

2. Сучасні моделі мають прозору стінку зі скла, що не тільки ефектно, але й красиво.

3. Дизайн грає не останню роль у виборі, особливо серед геймерів.

4. Передня панель із додатковими роз'ємами спростить підключення периферії.

При виборі корпусу не варто керуватися лише принципом, «чим більше та красивіше – тим краще». Можна переплатити гроші за зайвий простір, який ніколи не буде зайнятий. Звертаючи увагу лише на дизайн, можна пропустити найважливіші моменти. Виявивши уважність та знання, кожен користувач залишиться задоволений покупкою.