Євроінтеграційний курс нашої країни підтримують практично всі політичні сили і громадянське суспільство в Україні, а наявність розбіжностей у вирішенні окремих питань не перешкоджає спільним діям у напрямку асоціації з ЄС. Про це заявив перший віце-прем’єр-міністр Сергій Арбузов під час зустрічі в Брюсселі з Європейським комісаром з питань розширення та європейської політики сусідства Штефаном Фюле.

«Упевнений, що активізація нашого двостороннього діалогу з Європейським Союзом усуне всі перешкоди на шляху до підписання угоди. Україна продовжує докладати зусиль для досягнення прогресу за всіма критеріями підписання документа», — зазначив Сергій Арбузов.

Серед основних пріоритетів виокремлено вдосконалення законів про вибори, реформу системи правосуддя, боротьбу з корупцією, поліпшення ділового клімату, виконання Порядку денного асоціації.

«Ми усвідомлюємо обсяг роботи, який ще належить виконати. Це комплекс реформ на роки вперед. Але хочу підкреслити, що процес реформ став незворотним», — цитує слова першого віце-прем’єр-міністра його прес-служба. Тому Україна очікує позитивного рішення Ради ЄС про підписання угоди та визначення обсягу її тимчасового застосування.

Також Сергій Арбузов упевнений, що ще одним важливим пріоритетом для України у відносинах з ЄС є успішне просування безвізового діалогу. З 1 липня набули чинності зміни до Угоди про спрощення оформлення віз, і це стало черговим кроком на шляху до досягнення стратегічної мети — запровадження Європейським Союзом безвізового режиму для наших громадян.

«Уряд спільно з Верховною Радою веде активну роботу для цього», — підкреслив Сергій Арбузов.

А під час бесіди з Єврокомісаром з питань торгівлі Карелом Де Гухтом вітчизняний урядовець запевнив, що Україна має намір усунути всі перешкоди на шляху до підписання Угоди про асоціацію з ЄС. «Укладення Угоди про асоціацію з ЄС стане каталізатором подальшого проведення широкомасштабних реформ, посилення демократичного розвитку та верховенства права. Україна бере на себе безпрецедентний обсяг зобов’язань. І ми активно готуємося до їх виконання», — уточнив Сергій Арбузов.

«Ми усвідомлюємо той великий обсяг роботи, який має бути зроблено, та сподіваємося на підтримку ЄС і в рамках програм технічної допомоги, і в рамках фінансових програм сприяння розвитку окремих галузей економіки», — додав він.

Також Сергій Арбузов повідомив про підписання Прем’єр-міністром Стратегії розвитку системи управління державними фінансами — документа, з яким ЄС пов’язує подальшу співпрацю з Україною у фінансовій сфері. І висловив надію на отримання державою в осяжному майбутньому чергових траншів програм секторальної бюджетної підтримки.

«В умовах низьких темпів розвитку світової економіки уряд працює насамперед над пошуком внутрішніх стимулів для пожвавлення економіки України. Триває системна робота з лібералізації податкової та митної систем, дерегуляції ведення бізнесу, підвищення енергоефективності, подолання енергетичної залежності. Ми робимо ставку на розвиток малого та середнього бізнесу, який у країнах Західної Європи формує до 80% ВВП», — додав Сергій Арбузов.

Уряд також працює над подальшим поліпшенням інвестиційного клімату і пов’язує його зі створенням поглибленої та всеосяжної зони вільної торгівлі з ЄС. Адже тоді буде запроваджено європейські норми і стандарти, знято торгові бар’єри, розширено ринки експорту товарів і послуг, нарощено імпорт інноваційних технологій. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»