Сеанси казкотерапії нікого не лишають байдужим. Фото з сайту novadoba.com.ua

До дитячого санаторію «Руська Поляна», що розташований неподалік Черкас, потрапляють пацієнти, які потребують особливої турботи. Йдеться не лише про медикаментозне лікування, а й про оздоровлення психологічне. Адже серед них багато сиріт, вихідців із неблагополучних сімей. Як зміцнити юні душі, прищепити їм імунітет до несправедливості, зла? Бо ж часто саме душевні чинники сприяють розвитку підступної хвороби.

Лікарі вирішили покликати на допомогу людину, яка може не тільки захопити дитячу уяву, а й спрямувати її в здорове русло. Черкаська письменниця Анна Григорович має неабиякий досвід у створенні дитячих казок. Її герої дають юним шанувальникам втіху, ласку і віру в добро. Якось спробувавши допомогти юним пацієнтам санаторію, письменниця разом із лікарями побачила, що її зусилля не марні. Тепер сеанси казкотерапії стали тут регулярними.

Письменниця, яка до того ж уміє захопливо розповідати, не просто читає хлопчикам і дівчаткам свої незвичайні історії, а й залучає маленьких пацієнтів санаторію до казкотворення. Разом із письменницею вони вигадують продовження історій, співають пісень і танцюють.

— Діти, — розповідає Анна, — активні учасники творчого процесу і разом із тим мої натхненники. Для них казки дуже важливі. Саме через казку до дитини найлегше достукатися, щоб вивести її зі стану зневіри, образи, злоби. Подорожуючи разом із персонажами, співпереживаючи їм, дитина виходить із цього стресу.

Ось юний співавтор разом з героями казки сідає в летючий трамвай, оббитий зеленим оксамитом, і летить на іншу планету. Що чекає його? Як він поводитиметься в різних ситуаціях? Він мусить разом з письменницею сам вигадати сюжет і повірити в нього.

— Для дітей такі заходи дуже цінні, адже вони відволікаються від звичного домашнього життя, від проблем, які можуть бути у їхніх сім’ях, — стверджує завідувачка педагогічної частини дитячого санаторію Ірина Шмагайло. — Вони почуваються безтурботно, їм, можна сказати, повертають дитинство.

За останнє літо санаторій «Руська Поляна» оздоровив 740 дітлахів.

— Ми лікуємо дітей після перебування в дитячих відділеннях обласної лікарні, тубдиспансеру, районних лікарень, також тих, хто потребує профілактики, або потрапили до групи ризику, — розповів головний лікар санаторію Леонід Лащенко. — Казкотерапію як один з оздоровчих чинників цінуємо дуже високо.

До речі, як переконалася Анна Григорович, казка позитивно впливає не лише на дітей, а й на дорослих. Сеанси лікування казкою вона успішно проводить і для тих, кому за 30. Організовувати сеанси для відпочивальників санаторію «Руська Поляна» у межах програми «Подолаємо туберкульоз разом» їй допомагають благодійники з Ротарі-клубу «Черкаси-центр». Організація постійно опікується закладом: допомагає з медичним устаткуванням, ремонтом, меблями та організацією дозвілля. Влітку, наприклад, влаштували екскурсію для дітей до Києва на конкурс «Намалюй майбутнє України».