ДОПОМОГА. Китай пообіцяв сьогодні допомогти країнам зони спільної валюти євро вийти з боргової кризи, хоча й не уточнив прилюдно, як саме, передає Радіо Свобода.

Прем’єр-міністр Китаю Вень Цзябао на саміті в Пекіні з чільниками Європейського Союзу заявив, що Китай як провідний економічний партнер Європейського Союзу готовий «збільшити своє залучення» до зусиль, спрямованих на економічну стабілізацію в Європі.

Але він не згадував про можливість китайських внесків у європейський фонд стабільності, з якого надається допомога найбільш заборгованим державам.

Президент Європейської ради Герман Ван Ромпей, зі свого боку, заявив, що Китай має ухвалити власне рішення щодо свого можливого внеску в стабільність єврозони.

А президент Європейської комісії Жозе Мануел Баррозу закликав до співпраці і заявив, що економічні долі Європи і Китаю «взаємно пов’язані».

Напередодні саміту Китай – ЄС рейтингове агентство Moody’s понизило вчора свої кредитні рейтинги Італії, Іспанії, Португалії, Мальти, Словенії і Словаччини і оголосило про «негативний» прогноз для Франції, Великої Британії й Австрії.

Євросоюз є найбільшим торговельним партнером Китаю. Міжнародний валютний фонд попереджав минулого тижня, що економічна рецесія в Європі може вплинути на темпи економічного зростання в Китаї.

Китай має найбільші у світі валютні резерви, і керівники ЄС сподівалися залучити частину цих коштів до свого фонду порятунку, кошти якого планують наростити до приблизно 500 мільярдів євро.