МІСЦЕ ПІД СОНЦЕМ. Щоб зберегти «вражаючі» темпи зростання своєї економіки, Китай повинен вдатися до фундаментальних ринкових реформ - йдеться у доповіді Світового банку, оприлюдненій на тлі даних про уповільнення китайської економіки.

У доповіді, що називається «Китай: зміни у процесі руху до 2030», експерти Світового банку нагадують, що впродовж останніх 30 років китайська економіка зростала в середньому на 10% за рік. Завдяки цьому Китай став найбільшим у світі експортером та виробником, а також другою найбільшою економікою у світі після США.

Нині, як ідеться у доповіді, ця друга найпотужніша економіка світу досягла «критичної точки», після якої підтримати економічне зростання без докорінних змін у моделі економіки не вдасться - вважають експерти Світового банку. Зокрема, треба переглянути роль держави і бізнесу у розвитку економіки.

Водночас, як зазначають автори звіту, навіть у випадку, якщо нинішні тенденції до уповільнення зростання китайської економіки збережуться, до 2030 року Китай може стати першою економікою світу, випередивши США.

«Аргументи на користь реформ зараз виглядають більш переконливими, бо нині Китай досяг критичної точки у своєму розвитку», - заявив голова Світового банку Роберт Зелік, представляючи доповідь Світового банку у Пекіні.

«Нинішня модель економічного розвитку не є стійкою. І питання полягає не у тому, аби протриматися і пережити складні часи - треба випередити події і вдатися до кардинальних змін у світовій та національних економіках», - заявив керівник Світового банку.

У четвертому кварталі 2011 року зростання ВВП склало 8,9% - це найповільніші темпи зростання за останні два роки. У третьому кварталі минулого року китайська економіка зросла на 9,1%.

BBC ua