Крім політичної та безпекової царини, переговори Президента Петра Порошенка на словенській землі під час його офіційного візиту пролягали і в інших площинах, які становлять обопільний інтерес. Стосується це й посилення торговельно-економічної, інвестиційної, гуманітарної співпраці. 

Ці теми стали предметом обговорення із Прем’єр-міністром Словенії Міро Цераром. Він високо оцінив прогрес нашої країни у проведенні економічних реформ, назвавши їх багатообіцяючими. Тому й підтвердив інтерес до розширення міждержавної співпраці. Сторони домовилися прискорити процедури з відновлення прямого авіаційного сполучення між країнами. Це сприятиме побудові ділових і туристичних зв’язків між столицями України й Словенії. А Петро Порошенко запросив словенські компанії долучитися до вітчизняної програми приватизації.

Тему економічного зближення Президент продовжив під час спілкування з керівниками провідних словенських компаній, зокрема й тих, що працюють на нашому ринку. Кому як не їм знати про прискорені темпи структурних реформ у межах виконання Угоди про асоціацію та зони вільної торгівлі з Євросоюзом. І словенські підприємці справді відзначили поліпшення інвестиційного клімату, що збільшує їхні можливості інвестувати в Україну.

Під час зустрічі обговорювали також питання розширення співпраці в галузі Hi-Tech, IT і телекомунікацій, аграрних технологій, зокрема для потреб ринку ЄС.

Спілкуючись із головою Державних зборів Словенії Міланом Брглезом, Петро Порошенко почув слова запевнень у послідовній підтримці територіальної цілісності й суверенітету України та готовності до подальшої співпраці в цій сфері.

Співрозмовники засудили масові порушення прав людини в окупованому Росією Криму, і очільник словенського парламенту висловився за продовження санкцій проти Росії до відновлення територіальної цілісності України.

Окремо Петро Порошенко подякував за те, що Словенія прийняла на лікування 240 дітей з Донбасу, батьки яких загинули внаслідок воєнної агресії Росії проти України, а також дітей, чиї батьки зазнали поранень або загинули під час Революції гідності.

В одному з центральних столичних парків Петро Порошенко зі словенським колегою Борутом Пахором відкрив пам’ятник Григорієві Сковороді. «Наша дружба повинна мати певні символи. Мені дуже подобається ідея мерії Любляни створити алею Митців. Яка ж може бути алея Митців, якщо тут не представлено Україну? А ким найкраще може бути представлено Україну? Тарас Григорович Шевченко і Григорій Савич Сковорода», — сказав Петро Порошенко під час церемонії відкриття пам’ятника, наголосивши, що саме Сковорода був носієм духу європейськості українців.

До слова, цими днями відкрито ще один пам’ятник: у Москві біля непохованого Володимира Леніна встановлено монумент першоапостольному київському князеві Володимиру (за життя він не мав жодного стосунку до Московського царства, та й самого Московського царства тоді взагалі не існувало). «Це ще одна демонстрація гібридної спроби привласнення історії», — цитує слова Президента його прес-служба. Водночас не можна не помітити кардинальної відмінності: у Любляні є щирість, дружба і символ відносин між Україною та Словенією.

І саме тому цей парк Любляни стане місцем, яке символізуватиме дружбу між нашими народами. Звичайно, Петро Порошенко скористався нагодою для спілкування із земляками, які живуть і працюють у Словенії.

Про роботу столичного господарства, муніципальні проекти, систему управління коштами, безпеку та екологічність зокрема щодо утилізації сміття Петро Порошенко говорив із  мером Любляни Зораном Янковичем. Вони разом прогулялися вулицями столиці. Президент зробив запис у Книзі почесних гостей, а мер Любляни подарував йому дерев’яну скульптуру, яка символізує міцний мир.