ПОСТУП

Рада міністрів Євросоюзу затвердила ратифікацію посиленої угоди між Україною та ЄС про спрощений порядок видачі віз

Таку інформацію озвучив під час брифінгу радник Президента — Уповноважений України з питань зовнішньополітичних та інтеграційних процесів Костянтин Єлісєєв. На початку заходу посадовець із радістю поінформував журналістів про те, що Рада міністрів Євросоюзу затвердила ратифікацію посиленої угоди між Україною та ЄС про спрощений порядок видачі віз громадянам України.

«Буквально щойно Рада міністрів ЄС затвердила ратифікацію посиленої угоди про спрощений порядок видачі віз. Так, ми прискорюємо виконання внутрішніх процедур, і я сподіваюся, що з 1 липня цього року посилена угода про спрощений порядок видачі віз набуде чинності», — сказав він, додавши, що вже під час літніх відпусток українці зможуть використовувати нововведення.

У цьому контексті Костянтин Єлісєєв наголосив, що консульські установи країн — членів ЄС у Києві повинні повною мірою та в повному обсязі виконувати цю важливу для України угоду. А вже окремо акцентував: «Україна не зупинятиметься на досягнутому. Наш пріоритет — безвізовий режим із країнами Європейського Союзу. Тож у цьому напрямку ми й працюватимемо».

Продовжуючи тему, Уповноважений України з питань зовнішньополітичних та інтеграційних процесів зазначив, що в переговорному процесі з ЄС щодо євроінтеграції наша країна досягла різного рівня прогресу вже у 8 з 11 визначених позицій. «У нас наприкінці квітня відбулася активна звірка позицій з ЄС. Ми подивилися, що зроблено, а що ще ні. Отже, з одинадцяти позицій, які ми спільно визначили з ЄС, у восьми досягнуто різного рівня прогресу», — резюмував посадовець.

Для більшого розуміння ситуації він пояснив, що в деяких питаннях прогрес значніший, а в деяких — обмежений. «Для мене головне, що процес іде, крига скресла, і ми поступово, навіть за цей короткий час — буквально 2—2,5 місяці — почали демонструвати конкретний результат», — підкреслив Костянтин Єлісєєв.

Однак одним з найважливіших етапів, який визначатиме євроінтеграційну долю країни, буде ухвалення 15 травня Колегією комісарів ЄС технічного рішення щодо рекомендацій на підписання Угоди про асоціацію з Україною. «Це означає, що за підсумками Колегії комісарів вони мають передати весь сет документів відповідно до Європейського парламенту і до Ради ЄС», — зазначив радник Президента.

А насамкінець наголосив, що остаточне політичне рішення щодо Угоди про асоціацію ухвалюватимуть виключно країни — члени ЄС, і висловив сподівання, назвавши орієнтовну дату: жовтень цього року.