У Міжнародному кримінальному суді (МКС) підтвердили отримання заяви офіційного Києва про визнання юрисдикції у справах можливих злочинів у перебігу агресії Росії щодо України. Але застерегли: це не означає автоматичного початку розслідування.

У прес-релізі МКС зазначено, що лише прокурор Міжнародного кримінального суду може вирішити, чи просити суддів дозволу на початок розслідування, якщо, на його думку, наявна інформація дає достатні підстави для цього. Якщо ж розслідування буде відкрито, то також тільки прокурор МКС має право на підставі зібраних доказів вирішувати, чи просити суддів про ордери на арешт або виклики до суду осіб, яким буде висунуто звинувачення відповідно до юрисдикції суду, повідомляє Радіо Свобода.

Напередодні міністр закордонних справ Павло Клімкін, який перебував з офіційним візитом у Нідерландах,  розповів, що вручив секретареві МКС Германові фон Гебелю заяву України про визнання юрисдикції суду щодо злочинів проти людяності і воєнних злочинів. Згідно з цим документом, офіційний Київ визнає юрисдикцію суду щодо всіх злочинів, скоєних на території України з початку воєнної агресії РФ проти нашої держави. Заява має безстроковий характер. Павло Клімкін назвав цю подію «історичним моментом». За його словами, в МКС також відзначили активне сприяння української влади в розслідуванні злочинів на Майдані. «Злочини проти майданівців, злочини агресора та підтримуваних ним терористів не залишаться безкарними», — цитує прес-служба МЗС слова міністра. МКС — постійно діюча незалежна і неупереджена міжнародна інституція, юрисдикція якої поширюється на найтяжчі міжнародні злочини, що мають широкомасштабний та систематичний характер. Згідно із процедурою, спершу МКС вивчає передану на його розгляд ситуацію, аналізує всі обставини та факти щодо ймовірних злочинів на предмет їх відповідності встановленим у Римському статуті правовим критеріям і на підставі цього ухвалює рішення про започаткування власного розслідування.

Оксана КРАМАРЧУК
для «Урядового кур’єра»