Торік кількість людей, яких вкусили кліщі, зросла приблизно вдвічі. Найнебезпечніша недуга, яку вони переносять, — хвороба Лайма, або кліщовий бореліоз. «Вона фактично невиліковна. Якщо борелії потрапили в організм, із вірогідністю 95% вони не будуть знищені повністю і протягом всього життя уможливлюють рецидиви, вражаючи нервову систему та серце», — розповів журналістам біолог відділу особливо небезпечних інфекцій Центру контрою та моніторингу захворювань Ігор Небогаткін.

Торік в Україні на хворобу Лайма занедужало 3413 людей. Крім того, були випадки зараження кліщовим енцефалітом і туляремією, які зумовлюють тяжкі ускладнення й інвалідність. За чотири місяці цього року фахівці зареєстрували 140 випадків хвороби Лайма, що на 24% більше, ніж торік. За словами начальника управління Держсанепідслужби Олени Фенюк, від хворої людини здоровій збудники цих недуг не передаються.

Раніше іксодові кліщі (що передають хворобу) з’являлися в період з початку квітня до кінця травня, потім — з вересня до листопада. Торік, кажуть фахівці, люди, в яких діагностували хворобу Лайма, зверталися у травні, червні й липні. Небезпечні незрілі форми кліща — крихітні, майже прозорі німфи, що нападають так само, як дорослі павучки.

«Що раніше зняти кліща, то краще. Якщо встигнути зробити це до 24 годин, то навіть якщо в ньому й будуть борелії, імунітет знищить їх і людина не захворіє», — пояснив Ігор Небогаткін.

Видаляти кліщів найкраще в лікарняних закладах. Якщо робите це самостійно, розхитуйте павучка з боку в бік пальцями, пінцетом або петлею з нитки, яка закріплюється між хоботком кліща та шкірою людини. Після того як кліща разом із хоботком знято, місце, де він присмоктався, змастіть йодом чи спиртом.

ЯК УБЕЗПЕЧИТИСЯ

На прогулянку вдягайте світлий однотонний одяг із довгими рукавами, який щільно прилягає до тіла. Після прогулянки огляньте себе — передовсім лінію шкарпеток, підколінні впадини, лінію трусиків та бюстгальтера, пах і під пахвами. Огляньте голову, дітям найпростіше прочесати волосся дрібним гребінцем. Одяг, струснувши над ванною, виперіть у пральній машині та випрасуйте. Кліщі можуть потрапити в дім і з букетами квітів та домашніми тваринами. Після укусу кліща вимірюйте температуру тіла протягом двох тижнів. У разі негараздів із самопочуттям ідіть до лікаря-інфекціоніста.

Тетяна КАПУСТА
для «Урядового кур’єра»