Влада Росії призупинила діяльність громадського об’єднання «Меджліс кримськотатарського народу» в окупованому Криму «у зв’язку зі здійсненням екстремістської діяльності». Таку інформацію поширив УНІАН, посилаючись на повідомлення прес-служби російського Міністерства юстиції. В тексті йдеться про те, що 18 квітня до переліку громадських і релігійних об’єднань занесено й Меджліс кримськотатарського народу.

Мовляв, це громадське об’єднання розширило перелік на підставі рішення прокурора Республіки Крим про призупинення його діяльності.

Карикатура Олексія КУСТОВСЬКОГО

До речі, 5 квітня підконтрольний Росії Верховний суд Криму в Сімферополі переніс засідання у справі про заборону діяльності Меджлісу кримських татар, ініційовану так званою прокуратурою анексованого Криму, на 25 квітня. Вже 13 квітня самопроголошений «прокурор» окупованого Криму Наталія Поклонська винесла ухвалу про призупинення діяльності Меджлісу кримських татар. Вона послалася на статті 9 і 10 російського закону «Про протидію екстремістській діяльності». А ухвалу прокуратури Криму направлено до Міністерства юстиції РФ для включення його в загальний перелік громадських і релігійних об’єднань, діяльність яких припинено на території РФ. 19 квітня на це відреагувала українська сторона. Зокрема, Голова Верховної Ради Андрій Парубій під час чергового засідання парламенту попросив МЗС про сприяння щодо скликання термінового засідання Ради безпеки ООН. За його словами, слід зробити все можливе, аби якнайшвидше звільнити від російської окупації землі України та «наших кримськотатарських братів».

Він також звернувся до міжнародних організацій з проханням відреагувати на черговий злочин Росії. Глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров на своїй сторінці у Facebook написав, що президент Росії поводиться в окупованому Криму настільки брутально, наскільки йому дозволяє міжнародне співтовариство. «Власне, до Володимира Путіна у мене запитань немає. Інша річ, чи усвідомлюють лідери країн

Заходу наслідки для власних народів своєї «страусячої» політики щодо Росії, яка відкрито приміряє на себе роль вершителя доль усього світу? Нині під ударом кримські татари, українці, Україна… Не уникайте питання, кого завтра буде засуджено Росією. Це буде ваша країна і ваш народ», — наголосив Рефат Чубаров. 

Лора ВОВК
для «Урядового кур’єра»