МУЗА

Серед шанувальників творчості поетеси Тамари Севернюк — відомі композитори 

Павло ЛАРІОНОВ,
 
заслужений працівник культури України

Того дня у Фонді культури на Печерських пагорбах столиці панувало дві музи: поезія й музика. Натхненно звучали вірші — глибоко філософічні, наповнені невичерпною любов’ю до рідного краю, країни, всього сущого в ній. З особливим пієтетом декламувала їх авторка — знана поетеса з Чернівців Тамара Севернюк. На творчу зустріч із нею завітали відомі діячі культури й літератури, давні шанувальники її таланту — народні артисти Ада Роговцева, Раїса Недашківська, Ян Табачник, поети Анатолій Шевченко, Рауль Чілачава, письменниця Любов Голота, політик і поет Олександр Мороз.

Дозволю собі не погодитися з тими, хто стверджує, нібито поетичне слово нині не в пошані, не на часі. Запала в душу мудра фраза Ліни Костенко: «Нема епохи для поетів, а є поети для епох». Далебі, Тамара Севернюк, як ніхто інший, є гідним представником когорти поетично мислячих особистостей. «Поєднавши ритм серця і незрадне тепле слово», вона образно, мелодійно втілює думки в ритміку мови. Сорок років поспіль поетеса говорить до кожного з нас і до всіх разом:

Коли здригалися світи
Й земля мовчала полиново —
В цупких обіймах німоти
Душа народжувала слово…

Літератор, яка «із книги землі вчилася людської мови», вболіває за свій народ, уміє бути далекоглядною, образно осмислювати час, буденне життя з його радощами і смутком. Особливо переймається тим, як помітно втрачається духовність, поступаючись місцем сумнівного ∂атунку ерзацам. Натомість Віра, Надія, Любов, які знайшли надійний прихисток в душі поетеси, не дають пригнітити почуття оптимізму:

Я їй не клялась у великій любові до згину,
Я просто без неї себе уявить не могла.
Я знала, що маю велику щасливу родину —
Мою Батьківщину, якою живу, як жила…

Нечасто трапляється, щоб жіноча поезія западала в душу однаковою мірою представникам сильної та слабкої статі. До творчості Тамари Севернюк — авторки понад двох десятків поетичних книжок — з високим пошануванням ставляться композитори й вокалісти. Бо мелодика бринить у кожному слові, кожній строфі. Ось тільки невеликий перелік відомих композиторів, які написали чимало пісень на вірші Тамари Севернюк: Анатолій Кос-Анатольський, Павло Дворський, Олександр Злотник, Левко Дутківський, Володимир Лобурак, Леонід Затуловський, Едуард Качанов. Деякі з цих творів прозвучали на вечорі. Виконала кілька своїх пісень, акомпонуючи собі на гітарі, й Тамара Артемівна.

Нині творчий доробок української поетеси знаний у далекому і близькому зарубіжжі. Її кращі поезії перекладено вірменською, польською, румунською, німецькою, угорською, італійською, грузинською мовами.

Поціновуючи талант поетеси, журналіста, перекладача, заслуженого діяча мистецтв України, Ада Роговцева зазначила: «Є у поезії Тамари Артемівни рядки і строфи, які запам’ятовуються одразу. Вони, немов пелюстки незабудок, голубіють серед зеленого поетичного різнотрав’я. З них випромінює тепло, зігріваючи серце».