Чисельність поголів’я великої рогатої худоби в Запорізькій області на 1 січня 2016 року становить  105 тисяч голів, що на відсоток менше від торішнього показника. Корів — 58,6 тисячі голів (99% до рівня станом на січень 2015 року), свиней — 303,5 тисячі (94%), птиці — 5,9 мільйона (93%), овець — 55,9 тисячі голів (96%).

Основна причина зменшення чисельності поголів’я худоби — низькі закупівельні ціни на сільгосппродукцію. Так, молокозаводи закуповують у селян молоко по дві-чотири гривні за кілограм (на запорізьких ринках ціна — 10 гривень). Щоб стимулювати виробника в Запорізькій області, за даними заступника начальника управління департаменту агропромислового розвитку Запорізької ОДА Віктора Плечуна, ухвалено та працює «Програма розвитку галузі молочного скотарства в сільгосппідприємствах Запорізької області на 2014—2018 роки», на яку щороку надають з облбюджету 1 мільйон гривень. Так виходить по п’ять тисяч гривень за кожну прирощену голову дійного стада.

Торік сільгосппідприємствам області виплатили 785 тисяч гривень за приріст поголів’я корів. А ще у межах проекту «Розвиток сімейних ферм, об’єднаних у сільськогосподарські обслуговуючі кооперативи» міжнародний благодійний фонд «Добробут громад» разом з компанією «Данон» відкрили в селі Жовтневе Токмацького району дві сімейні молочні міні-ферми родин Царьових та Безручків, що є позитивним прикладом стимулювання присадибних господарств на селі.

Нещодавно міністр агрополітики та продовольства Олексій Павленко оприлюднив назви 10 молокопереробних підприємств України, які вийшли на євроринок. На жаль, запоріжців там немає. А між тим, на думку Віктора Плечуна, у ПАТ «Племзавод «Степний» Кам’янсько-Дніпровського району, ПСП «Росія» Бердянського, ПСП «Агрофірма «Росія» Чернігівського та ТОВ «40 років Жовтня»  Куйбишевського районів якість продукції відповідає євростандартам: доярка не торкається вимені корови, молоко йде закритим трубопроводом, повітря не має доступу до нього. Охолоджують продукцію до чотирьох градусів у спеціальних цистернах. Заводи закуповують таке молоко за вищими цінами для виготовлення з нього дитячої продукції.

— Головна причина, чому жоден завод-переробник не пробився на євроринок, — брак конкуренції, — впевнений Віктор Плечун. — Мовляв, навіщо шукати вихід на Європу, коли й тут є надприбутки через низькі закупівельні ціни в населення, які селянам нав’язують. Ця низька ціна на сировину жодним чином не впливає на кінцеві астрономічні ціни.

Через скорочення кількості поголів’я, природно, зменшилися валові показники виробництва. Торік виробництво продукції тваринництва становило: молока — 260,6 тисячі тонн (98% станом на 1 січня 2015-го), м’яса — 82,5 тисячі тонн (93%), яєць — 719,6 мільйона штук.

І хоч надої молока на кожну корову становили 4423 кілограми (105%), попереднього валового виробництва в області досягти не вдалося. Щодо м’яса у 2015 році отримали позитивний баланс (співвідношення  вирощування поголів’я худоби та птиці у живій масі до його реалізації становить 107%). Та виробництво м’яса загалом порівняно з попереднім роком зменшилося на 7%. 

ДОВІДКА «УК» 

Найвищої продуктивності дійного стада корів досягли ПАТ «Племзавод «Степний» Кам’янсько-Дніпровського району — 8607 кг на корову і ТОВ «Татекс СПФ» Оріхівського — 7394 кг. Це попри те, що за часів колишнього Радянського Союзу річні надої в межах 3 тисяч кілограмів на корову, принаймні в Запорізькій області, були рекордними.