БЕЗПЕКА РУХУ. Невтішна статистика свідчить, що майже кожні 20 хвилин у країні  фіксують дорожньо-транспортні пригоди, щодоби на дорогах гине 11 осіб і 87 отримують травми. Уже цього року  внаслідок  майже  16 тисяч ДТП загинуло понад 2,5 тисячі людей і майже 20 тисяч травмовано. Понад дві третини загиблих і покалічених — люди віком від 25 до 45 років. Це ті, хто належить до найактивнішої працездатної частини населення. Тому проблема безпеки дорожнього руху стала однією з найгостріших в державі.

У більшості випадків трагедій можна було б уникнути, якби ті, хто сідає за кермо, усвідомлювали, що від їхньої дисциплінованості залежить не лише їхнє власне, а й часто життя та здоров’я інших людей. За узагальненими даними, чверть автопригод відбувається внаслідок перевищення швидкості руху, ще чверть — через порушення правил маневрування на дорогах. І хоч як прикро, але, на думку працівників Державтоінспекції, дедалі поширенішим серед водіїв стає ігнорування чинного законодавства, а порушення правил дорожнього руху вони  вважають ледь не геройством.

Особливо небезпечне керування автомобілем у стані алкогольного сп’яніння чи під впливом наркотиків. Тому, приміром, у Києві столична ДАІ проводить цільові відпрацювання «П’яний водій — злочинець», «Швидкість» та «Обгін». Мета цих заходів — запобігання порушенням Правил дорожнього руху та виявлення тих, хто їздить, нехтуючи безпекою інших.  Адже у столиці збільшилася кількість ДТП, в яких загинули люди саме з вини нетверезих водіїв. «Ми постійно орієнтуємо наших співробітників на виявлення грубих порушень під час керування транспортом. А одним з найнебезпечніших його різновидів є керування автомобілем чи іншим транспортним засобом  у стані алкогольного сп’яніння. Щодоби у столиці працівники ДАІ відсторонюють від управління авто лише з цих причин  40-45 порушників, а іноді й понад 50. Але більшість водіїв нічого не вчить гіркий досвід «чужих» аварій, які найчастіше мають трагічні наслідки», — зазначає начальник управління столичної Державтоінспекції полковник міліції Анатолій Курінний.

Ускладнилася ситуація влітку ще й тим, що на дорогах збільшилася кількість мотоциклістів, які часто ігнорують навіть власні правила безпеки. Лише позаминулого місяця в Києві за їхньої участі трапилося 17 дорожньо-транспортних пригод, у яких четверо осіб загинуло, а 16 отримали травми. Усього ж за перше півріччя через нехтування правилами дорожнього руху мотоциклістами сталося 42 ДТП, в яких шестеро людей загинуло, а 42 травмовано. Тому, як вважають правоохоронці, ті, хто сідає за кермо, мають замислюватися не лише про те, що вони ризикують власним життям, нехтуючи правилами дорожнього руху, а й наражають на небезпеку життя інших. 

Володимир НИКОНЕНКО
для «Урядового кур’єра»