НОВИНКА. Стартували продажі компактного комп'ютера RaspberryPi, передає BBCNews. Ціна за пристрій – 22 фунтистерлінгів,або майже 35 доларів.

Комп'ютер завбільшки з кредитну карту. Він продається без корпуса, без монітора, без миші і без клавіатури. Електроенергією пристрій живиться через порт microUSB.

RaspberryPi використовує 700-мегагерцовий процесор на архітектурі ARM. 35-доларова модель має 256 мегабайт оперативної пам'яті, два порти USB і роз'єми HDMI і Ethernet. Комп'ютер працює на базі Linux.

Пізніше у продаж надійде 25-доларова модель з 128 мегабайтами пам'яті і одним USB-портом.

Проект RaspberryPi - далеко не перша спроба створити дешевий компактний комп'ютер. Серед аналогічних проектів можна відзначити 89-доларовий пристрій BeagleBoard на базі процесора TexasInstruments та 60-доларовий MiniEMBWiFi на процесорі MIPS.

За розмірами з RaspberryPi може змагатися анонсований на виставці MWC 2012 комп'ютер CottonCandy його габарити порівнянні з габаритами флешки. CottonCandy, однак, коштує 199 доларів.

Творці RaspberryPi позиціонують комп'ютер як пристрій, призначений для навчання дітей програмування. Проте апарат вирішено зробити загальнодоступним, а не обмежуватися поставками його в школи.

LENTA RU