РОЗДРІБНІ ПРОДУКТИ

Нині склалися всі передумови для суттєвого  падіння навесні ставок за кредитами

Олекса ЛУЖНИЙ,
«Урядовий кур’єр»

Сьогодні банки країни мають змогу кредитувати населення та бізнес під набагато менші відсотки, ніж пропонують зараз, але поки що цього не роблять. Більше того, за словами директора департаменту боргової та міжнародної фінансової політики Мінфіну Галини Пахачук, керівництво фінансових установ не йде на діалог з цих питань з державою.

Це  чи не найголовніша теза, яку останнім часом продукують не лише у Мінфіні, а й у Нацбанку.  Чому ж, на думку можновладців, створилися такі умови? І що з цього приводу думають банкіри?

На жаль, фінустанови, як у цьому переконався і сам кореспондент «УК», справді не дуже хочуть коментувати ці гострі питання. Але про це згодом.

Сьогодні ж, довірившись офіційній статистиці, можна зробити однозначні висновки — банки таки точно мають всі передумови для здешевлення, приміром, тих самих іпотечних кредитів.

Так, за даними Нацбанку, у січні цього року українські фінустанови вперше за доволі довгий час зіткнулися з надлишковою ліквідністю — залишки на кореспондентських рахунках банків, які перебувають у регулятора, досягли 30,8 мільярда гривень.

Цікавим є й інше: залишки зростали, але меншими темпами в листопаді та грудні минулого року. Як вважають експерти, це є запорукою не лише для зниження ставок за депозитами, а й за кредитами. Проте відсотки за депозитами справді стали потроху спадати, а за позиками — поки що ні.

Фактично про це сказав кореспонденту «УК» директор департаменту роздрібних продуктів Райффайзен Банку Аваль Євген Дем’янов. «Справді ми маємо чудову динаміку зростання обсягів депозитів у різних валютах, і насамперед у гривні. На початку року ми дещо знизили відсоткові ставки за гривневими вкладами — до 16%. Проте вартість іпотечних кредитів не змінилася — 20% річних у гривнях. Але всі повинні розуміти, що це лише початок. Зниження вартості кредитів не відбувається раптово. Повинно минути три-чотири місяці», — зазначив він.

Слід сказати, що інші банки, куди звертався «УК» за коментарями на цю тему, так і не надали своєї інформації.

Проте Галина Пахачук, навіть не наголошуючи на ролі чудової динаміки зростання обсягів вкладів населення в банках на зниження вартості кредитів, каже про інший «момент», який теж не на користь фінустанов. Так, за її словами, у 2012 році банки збільшили на 2 мільярди доларів обсяги своїх «накопичень» на кореспондентських рахунках за кордоном. Тобто ця значна маса грошей не працює на благо людей, та й самої банківської системи.

На ненормальності цієї ситуації наголошує і директор департаменту з управління валютним резервом та здійснення операцій на відкритому ринку Нацбанку Олександр Дубихвіст. Він вважає, що за умови практичної дефляції в країні не може бути такою великою різниця у вартості доларових та гривневих кредитів. Хоча держслужбовець і не заперечує факту так званого девальваційного очікування.

Справді, це може дуже «бентежити» фінустанови, тому вони і не поспішають поки що робити дуже «гарні подарунки» для фізичних та юридичних осіб у справі кредитування. До речі, саме це і доводять прогнози спеціалістів банку «Фінанси та кредит». Однак фахівці цієї фінустанови впевнені, що якщо ризики девальвації гривні за січень 2013 року суттєво знизилися, то і відсоткові ставки на кредити «підуть» вниз дуже скоро.