Нещодавно у Нікосії (Кіпр) відбулося чергове засідання Моніторингового комітету Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи, до складу якого входять представники 47 країн-членів РЄ, зокрема й України. На засіданні докладно розглянули  ситуацію в  нашій країні.

За результатами обговорень Моніторинговий комітет  висловився за  невідкладне проведення конституційної та адміністративної реформи в Україні  включно з реформою місцевого самоврядування з урахуванням рекомендацій Ради Європи.

На думку конгресменів, українське законодавство істотно обмежує реалізацію положень Європейської хартії місцевого самоврядування, яку Верховна Рада ратифікувала ще 1997 року. Остаточну резолюцію буде ухвалено Конгресом РЄ 25—27 березня в Страсбурзі.

— Важливо, що всі представники країн-членів РЄ виступають за  підтримку відновлення стабільності в Україні і з розумінням  ставляться до наших внутрішніх проблем,  — зазначив «Урядовому кур’єру» один з учасників засідання,  член Моніторингового комітету КМРВ РЄ,  депутат Хмельницької облради Віталій Олуйко. —  Виступаючи перед конгресменами в Нікосії, я зауважив, що світова історія не раз засвідчувала хибність вирішення політичних питань силовими методами і що непокаране зло породжує нові злочини.

Певна річ, ми сподіваємося на підтримку євроспільноти. У цей буремний час наш народ ціною власного життя довів свою прихильність до євроінтеграційних процесів. Тож логічним є порушене українцями  перед колегами дещо недипломатичне питання: «А чи існує чіткий стратегічний план допомоги в розвитку демократії в Україні?». Саме для напрацювання такого плану, який містив би зокрема інструменти розбудови громадянського суспільства, прозорої, відповідальної та підзвітної влади, збереження єдиної соборної та неподільної України, слід спрямувати всі подальші зусилля.