ПЕРЕТВОРЕННЯ

Вдосконалюватиме Основний Закон створений Президентом дорадчий орган - Конституційна Асамблея

"Нова редакція Конституції, безумовно, внормує всі найважливіші питання функціонування держави. І врешті-решт, це сприятиме усім тим реформам, які започатковані в різних сферах життєдіяльності", - наголосив на першому засіданні Науково-експертної групи зі створення Конституційної Асамблеї Президент Віктор Янукович.

За словами глави держави, тема конституційної реформи постала ще у 1996 році. Тоді новоприйняту Конституцію багато критикували. Тож нині до реформ підхід буде виважений, звертатиметься увага і на світовий досвід, враховуватимуться сучасні умови, в яких перебуває світ після хвилі економічної кризи.

Та головна мета перетворень - покращення життя людей. У цьому контексті глава держави наголосив: необхідність впровадження реформ саме сьогодні обгрунтована фактичною відсутністю комплексного реформування різних напрямків життєдіяльності держави впродовж усіх 20 років її незалежності. За словами Віктора Януковича, нині мова про гармонізацію цих змін, послідовність реформ, які мають бути всеохоплюючими та системними. Нова редакція Конституції є апогеєм цієї роботи, нагальною потребою держави - Основний Закон повинен захищати права людини і створювати умови для гармонійного розвитку країни, ефективної системи державного управління.

"Я переконався, що ця робота повинна бути спрямована на підняття рівня довіри суспільства до Основного Закону. І ми повинні зробити все для того, щоб згуртувати суспільство навколо цього процесу, щоб врешті-решт український народ з огляду на усі недоліки і негаразди, разом з нами, разом з політиками свідомо зробив крок у майбутнє, до якого ми прагнемо", - резюмував Віктор Янукович.

У свою чергу, ініціатор процесу підготовки проекту нової редакції Конституції перший Президент Леонід Кравчук високо оцінив підтримку главою держави ідеї створення Конституційної Асамблеї, яка буде консультативно-дорадчим органом при Президенті.

Кінцева ж мета - підготовка нового проекту редакції Конституції, який буде внесено на розгляд парламенту. Та цьому передуватиме грунтовна фахова робота - аналіз і опрацювання всіх наявних пропозицій, висновки міжнародної експертизи, оцінка громадськості. "Важливо, щоб український народ повірив, що він, врешті-решт, бере участь у підготовці Конституції і формує правила для влади, а не влада формує їх сама для себе. Ми будемо прагнути зробити все, щоб люди відчули, що вони причетні до творення держави", - зазначив Леонід Кравчук.

Дуже важливо, щоб діяльність цього органу була деполітизована. На його переконання, це дасть змогу подолати всі вади попереднього конституційного процесу та позбавить політиків монополії на тему конституційних змін, сформує в українців відчуття приналежності до творення нової демократичної країни. Леонід Кравчук зазначив, що після президентства Віктора Януковича в Україні вже ніхто не захоче змінювати Конституцію.

Проект нової редакції Основного Закону буде подано до Верховної Ради швидше за все у 2012 році. За словами Леоніда Кравчука, який очолюватиме роботу з підготовки проекту документа, представницький склад Асамблеї працюватиме в сесійному режимі двічі-тричі на рік, а постійно діючий робочий орган - Науково-експертна група розроблятиме засади та концепцію її діяльності.